Comert Electronic: ghid pas-cu-pas
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINESS

WEBDESIGN

E-BOOKS
ARTICOLE
  Afaceri online
  Webdesign
   < Comert electronic>
  Programe afiliate

  E-book
  
Diverse  
HARTA SIT


[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]

Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

Chat Chat

Trimite un email

Trafic counter

Site Meter


Comert Electronic: ghid pas-cu-pas

Introducere:
Ce este comertul electronic si de ce are nevoie compania ta de o strategie de dezvoltare?

Definitie:
Un schimb electronic de informatii intre o afacere si clientii sai. Aceasta se poate face prin fax, telefon, voice-mail, email, extranet sau Internet, pentru a enumera doar citeva dintre mijloace.

Este desigur o definitie extrem de generala.
Se impune sa stiti insa din start ca procesul de construire a unui magazin virtual are o desfasurare cronologica fireasca - fiecare lucru la timpul potrivit. Va trebui sa luati nu una ci o serie de decizii, sa faceti o serie de alegeri.

Comertul electronic este una dintre solutiile complexe, "integrate" ca sa folosim un termen la moda, pe care le ofera tehnologia Internet. Asta inseamna ca o multitudine de aplicatii si de furnizori de servicii Internet trebuie sa conlucreze intr-o sincronizare perfecta pentru ca un site de comert electronic sa poata functiona. De multe ori o prima alegere - a unei aplicatii sau a unui serviciu - presupune in mod automat o serie de optiuni impuse: spre exemplu daca alegi furnizorul X, acesta iti va impune aplicatia Y si nu vei putea avea aplicatia Z.

Desigur, nu este o regula general valabila, dar este bine sa o aveti in minte cind parcurgeti articolele din cuprinsul acestui ghid. In final, veti sti sa alegeti solutiile care raspund cel mai bine necesitatilor voastre specifice. S-ar putea sa va avantajeze sa dezvoltati intregul proces prin resurse proprii, in cadrul companiei sau sa optati pentru o alternativa la polul opus: sa realizati proiectul cu o firma specializata. In orice caz, aceste articole va vor ajuta sa comunicati in mod eficient cu furnizorii de aplicatii si servicii. Veti dispune de asemenea de toate datele necesare pentru a alege un soft potrivit, un furnizor de web hosting, un furnizor pentru contul de comerciant si asa mai departe. Veti constata in fond ca aceasta noua experienta nu este cu mult mai diferita decit deschiderea unui magazin real intr-un alt oras decit cel in care locuiti.

Pas 1: Definirea produsului


Este absolut necesar sa studiati in detaliu caracteristicile produsului pe care urmeaza sa-l puneti in vinzare. La fel ca si in comertul traditional, natura produsului vindut va determina alegerea mijloacelor. Spre exemplu, n-o sa comandati rafturi de sticla si crom daca vindeti brichete. In spatiul virtual, furnizorul de servicii si aplicatiile sunt primele alegeri pe care trebuie sa le faceti.

Tehnologia "shopping cart" sta la baza oricarui proces de comert electronic. Cum functioneaza aceasta tehnologie si cum influenteaza natura produsului alegerea aplicatiei si a optiunilor incluse? Sistemul de shopping cart este cel care permite sa fie expuse imagini ale produselor, descrieri si preturi. Furnizeaza, de asemenea, mecanismele prin care consumatorul sa alege cantitatea de produse pe care doreste sa o cumpere, face verificarea si inregistrarea datelor, calculeaza si afiseaza valoarea totala a cumparaturilor, incluzind si taxele de transport daca este cazul. Pentru ca tot acest proces sa functioneze corect este necesar ca intre toate informatiile introduse in bazele de date, atit de catre cel care vinde cit si de catre cel care cumpara sa existe o concordanta perfecta. Componentele incluse in aplicatie determina functionarea la unison. Din fericire aceste componente pot fi cumparate de la furnizorul de web hosting odata cu pachetul de servicii selectat iar unele pot fi adaugate si pe parcurs. Din nefericire nu se pot adauga articole sau functiuni care nu exista in pachetele de servicii ale furnizorului respectiv. Studiati cu atentie oferta completa a furnizorului de web hosting, pentru a hotari pachetul pe care il veti cumpara in final.

Este momentul sa ne intoarcem la produsul il veti vinde prin Internet. La unele produse (ex.tricourile) sunt de luat in considerare variatii de marime si culoare. In aceasta situatie trebuie sa va ginditi la un sistem de shopping cart care ofera posibilitatea de a expune acelasi produs cu diverse variabile. Daca insa vindeti masini, variatiile pot fi mai multe: model, an de fabricatie, producator. Preturile sunt si ele diferite. Este necesar un sistem de shopping cart mai sofisticat.

In concluzie, punctele cheie pe care trebuie sa le luati in considerare la alegerea sistemului de shopping cart in raport cu produsul pe care il puneti in vinzare sunt:

Sistemul de shopping cart pe care il ofera furnizorul de web hosting la care intentionati sa gazduiti site-ul are componentele necesare prezentarii produsului vostru?
Daca da, care sunt costurile?
Daca faceti site-ul in cadrul companiei si nu apelati la o firma specializata, cit de usoara este instalarea sistemului?
Pentru articolele mai putin pretentioase, este relativ usor sa dezvolti aplicatia pentru magazinul electronic. La majoritatea furnizorilor care au incluse pachete de comert electronic, interfata in procesul de instalare este extrem de prietenoasa, se bazeaza pe alegerea unor optiuni dintr-un set predefinit, astfel incit o poate face si un nespecialist.

Va recomandam totusi sa fiti atenti in mod special la:

Cite produse pot fi expuse in total? Spre exemplu, unii furnizori au doar 10 produse incluse in pachetul initial.
Cite categorii? EX. la imbracaminte: a)pentru barbati b) pentru femei
Ce variabile ale produsului sunt permise? (marime, culoare, model, producator)
Ce caracteristici? Greutate, pret?
In final ar trebui sa va ginditi si la ce produse complementare ati putea eventual adauga in viitor. Sistemul de shopping cart ales v-ar permite prezentarea lor?
Daca atunci cind v-ati hotarit asupra furnizorului de servicii si a aplicatiilor nu sunteti inca siguri ca raspunde exigentelor produsului, nu ezitati sa puneti intrebari si sa solicitati asistenta inainte de a face comanda.

Pas 2: Chestiuni de securitate

Este un subiect fierbinte care a tinut de nenumarate ori cap de afis in presa scrisa, TV si, in special pe Internet. Stiti cu totii ca, odata ce informatiile pe care le-ati transmis in site, parasesc calculatorul personal si isi incep calatoria pe Internet, ele apartin domeniului public. Un hacker priceput ar putea sa le intercepteze si sa le foloseasca asa cum crede de cuviinta. Nu este deloc usor, este putin probabil, dar este posibil.

In ce-l priveste pe consumator, el va fi foarte interesat de garantiile de securitate pe care le oferiti. Cum vor fi transmise prin Internet informatiile asupra platii (de cele mai multe ori este vorba de datele cartii sale de credit)? Exista riscul ca acestea sa fie interceptate? Unde sunt stocate aceste informatii? Ar putea fi la indemina hackerilor?

Solutia utilizata pe scara larga la aceasta ora este SSL (Secure Socket Layer) - server securizat de date - in combinatie cu Certificatul Digital (Digital Certificate). Certificatul Digital este cel care recunoaste standardul si confirma ca serverul pe care se afla web site-ul utilizeaza intr-adevar criptarea SSL atunci cind primeste si transmite datele. In momentul in care sunt accesate pagini in care se cer informatii de plata de la consumator, acestea trebuie sa se afle pe un astfel de server securizat. Paginile de acest fel au in URL "https:" (Hyper Text Transfer Protocol Secure). Fara SSL si un Certificat Digital, nici un consumator avizat nu-si va transmite datele cartii de credit prin Internet.

Cum se obtine SSL si Certificatul Digital? In mod normal n-ar trebui sa fie o problema, pentru ca atunci cind ati cumparat un pachet de comert electronic de la un furnizor international de web hosting, ele sunt incluse in pachet. Nu este valabil si in cazul furnizorilor romani. Ar fi bine totusi sa va asigurati ca softul necesar provine de la companiile VeriSign sau Thawte, care sunt recunoscute ca autoritati in domeniu, si ca, veti putea astfel afisa logo-ul unuia dintre ei pe paginile securizate. Pentru detalii va invit sa vizitati site-urile Verisign.com si Thawte.com.


Pas 3: Contul de comerciant (Merchant Account)

Sa incepem cu aceasta explicatie: ce este un cont de comerciant si de este nevoie de el?

Contul de comerciant este cu totul diferit de conturile bancare obisnuite, utilizate in afacerile traditionale pentru ca va permite sa acceptati plati prin carti de credit sau de debit ca forma de plata electronica de la clienti. Din momentul in care ati primit un cont de comerciant, veti avea un numar de identitate (Merchant ID) si POS, adica un terminal la punctul de vinzare (point of sale terminal). Un terminal de acest fel (POS) poate comunica prin intermediul liniilor telefonice, cam la fel ca un fax. Prin POS se citesc si se inregistreaza informatiile despre consumator de pe banda magnetica a unei carti de credit sau de debit. Dupa aceea, tot POS trimite informatiile si detaliile tranzactiei catre institutiile autorizate sa proceseze plata (VISA, AMEX, MASTERCARD etc. sau la banca emitenta, daca este vorba de o carte de debit). Acestea raspund cu informatia daca fondurile/creditul existent sunt suficiente efectuarii platii si autorizeaza sau declina tranzactia. In situatia in care comunicarea la terminalul POS nu este posibila din diverse motive (ex. intrerupere temporara), tranzactia poate fi totusi procesata manual la un numar de telefon gratuit (1-800).

Un cont de comerciant care poate procesa tranzactii si prin Internet se distinge prin asa-numitul cont de comerciant de tip MOTO (mail order / telephone order). Atentie insa! Doar prin obtinerea unui astfel de cont nu inseamna si ca veti putea procesa tranzactii in timp real. Veti putea numai sa le procesati manual, offline. De fapt, majoritatea celor care deschid magazine virtuale pe Internet, incep in acest fel pentru ca numarul tranzactiilor online nu este foarte mare in primele luni de functionare a magazinului virtual. Veti gasi mai multe detalii la capitolul despre "Procesarea tranzactiilor".

Care sunt caile pentru obtinerea unui cont de comerciant?

In cele mai multe cazuri, institutia bancara la care aveti cont, ofera si servicii de acest fel. Daca totusi banca voastra nu ofera astfel de servicii, puteti apela la o institutie ne-bancara.
Institutiile ne-bancare care furnizeaza servicii de acest fel ofera in plus si mecanismul de tranzactionare in timp real, prin Internet, impreuna cu autorizatia contului de comerciant.
In cea mai fericita situatie, s-ar putea ca furnizorul de web hosting sa fie in relatii de parteneriat cu un furnizor de conturi de comerciant, fie o institutie bancara, fie ne-bancara.
Trebuie sa intelegeti mecanismele si taxele asociate cu fiecare tip de serviciu inclus in contul de comerciant. Un fapt destul de putin cunoscut si rareori respectat este ca procedura legala in tranzactiile prin Internet este sa se expedieze produsul catre destinatar, inainte de incasarea sumei corespunzatoare de pe cartea de credit/debit a clientului. In mod evident, autorizarea incasarii este obtinuta insa inainte de expedierea produsului, pentru a avea confirmarea ca exista fonduri disponibile si a elimina riscurile in caz de furt. Transferul bancar are loc numai dupa ce produsul este in drum spre consumator.

Ce trebuie sa luati in considerare la un cont de comerciant?

Furnizorul contului de comerciant poate influenta alegerea sistemului de shopping cart. In cazul tranzactiilor in timp real, este necesar ca butonul "Plateste acum!" sa poata fi legat la serviciile de autorizare oferite de furnizorul contului de comerciant. Daca nu este posibil, veti fi in situatia de a nu putea procesa tranzactiile, nici macar manual. De aceea, este absolut necesar sa verificati ce sisteme de shopping cart accepta furnizorul contului de comerciant.
Atentie la taxele de procesare, pentru ca sunt diferite de cele de la cartile de credit standard (VISA, AMEX, MASTERCARD). Indiferent ca veti procesa tranzactia manual sau in timp real, informati-va despre taxe la mai multi furnizori, comparati si negociati aceste taxe. Diferentele pot fi considerabile. Daca taxele vi se par insa prea mici pentru a fi adevarate, este cazul sa fiti prudenti.
Ca o concluzie a acestei prime parti a ghidului practic de comert electronic: va reamintim ca tehnologiile de comert electronic sunt solutii integrate si este absolut necesar sa intelegeti intregul proces inainte de a lua deciziile finale.

Pas 4: Cum se face comanda electronica?

Exista mai multe optiuni pentru expunerea produselor si trimiterea comenzilor online. Cea mai obisnuita este pagina simpla HTML (pentru expunerea produselor) si un formular electronic de comanda. Daca aveti un numar mic de produse aceasta este varianta de care aveti nevoie. Daca numarul de produse pe care intentionati sa le vindeti este mai mare si clientii cumpara in mod frecvent un numar mai mare de produse aveti nevoie de un sistem de scripturi mai complex.

In acest caz, solutiile se impart in doua optiuni principale:

scripturi Java sau CGI (freeware sau shareware)
aplicatii gazduite
Solutia scripturilor gratuite este ieftina si poate fi suficienta in etapa de inceput. Comparata insa cu solutiile de comert electronic oferite de furnizorii de web hosting au urmatoarele limitari, inconveniente:

Sunt mai dificil de instalat
Sunt mai greu de intretinut din punct de vedere al actualizarilor: de produse si de preturi
Sunt mai putin dinamice, ofera posibilitati limitate pentru promotiile speciale, spre exemplu.
Nu au functii pentru promotii incrucisate
Nu sunt intotdeauna compatibile cu diferite platforme sau browsere
Nu ofera instrumente pentru administrarea portofoliului de clienti
Au posibilitati limitate de expunere a produselor
Se incarca uneori destul de incet.
Pentru versiunile shareware mai apare inconvenientul de a lucra pe o versiune demo. Unele dintre aceste versiuni expira in timp si nu se justifica efortul consumat cu instalarea lor pe serverul de web.

Majoritatea furnizorilor de web hosting ofera insa pachete speciale de aplicatii pentru comert electronic - sisteme de shopping cart. Aceste aplicatii au o interfata pentru baze de date si utilizeaza instrumente de programare complexe. Pot genera pagini dinamice pentru expunerea produselor, calcularea pretului si a taxelor (inclusiv a celor de expediere). Furnizeaza de asemenea rapoarte complete de urmarire a clientilor si nenumarate optiuni de intretinere si actualizare. Anumite componente permit chiar promotii speciale, promotii incrucisate sau personalizarea continutului in functie de preferintele clientului. Multe dintre aceste aplicatii pot fi utilizate si in site-urile comerciale de tip "Business to Business" (B2B).

Cel mai mare avantaj al acestei solutii este insa ca intregul proces de instalare a aplicatiei se face prin intermediul browser-ului pe care il utilizati in mod obisnuit (Netscape Communicator sau Internet Explorer). Mai mult decit atit, cei mai multi furnizori de hosting ofera si suport tehnic la instalare pentru companiile care au sute de produse.

Alte avantaje care merita luate in considerare:

Sunt mult mai usor de instalat.
Sunt foarte usor de intretinut
Magazinul poate fi administrat prin intermediul browser-ului
Au incluse functii de urmarire a clientilor
Numarul de produse poate fi extins sau diminuat in functie de necesitati
Includ instrumente pentru promotii speciale, incrucisate.
Integreaza solutii pentru tranzactii in timp real.
Chiar daca pare o optiune mai costisitoare decit cea bazata pe scripturi freeware/shareware, sunt de luat in considerare si costurile de timp pentru instalarea si mentinerea sistemului, precum si performantele ulterioare instalarii.

Pas 5: Modalitati de plata electronica

Alegerea metodei de plata depinde in primul rind de ce fel de site de comert electronic administrati: de tip B2C (adresat consumatorului) sau B2B (dedicat tranzactiilor de afaceri). Citeva dintre modalitatile de plata obisnuite sunt: Ordinul de plata, viramentul, plata prin carte de credit sau debit, cecurile. In timp ce in site-urile de tip B2C cea mai frecventa metoda de plata este cartea de credit, la cele de tip B2B sunt mai degraba utilizate ordinele de plata si viramentele bancare.

In comertul electronic de tip B2B, clientii implicati in tranzactii detin de obicei cont de firma si solicita eliberarea unei facturi. Este necesara verificarea solvabilitatii clientului inainte de trimiterea marfii.

Sistemul de shopping cart pe care il alegeti trebuie sa poata furniza mecanismele pentru colectarea informatiilor necesare expedierii produsului si procesarii tranzactiei (inclusiv facturare, daca este cazul).

In cazul tranzactiilor prin carti de credit, exista 2 optiuni:

Procesarea manuala
Procesarea in timp real
Procesarea manuala implica urmatorii pasi:

Autentificarea: confirmarea ca numarul cartii de credit este valid si nu este furat
Autorizarea: confirmarea ca exista fondurile necesare platii
Initierea procesului de transferare a banilor
Aceste etape sunt parcurse offline, prin transmiterea informatiilor de pe cartea de credit prin telefon sau prin intermediul unui terminal POS furnizat odata cu contul de comerciant. Autentificarea si autorizarea se fac inainte de expedierea produsului in timp ce transferul banilor are loc numai dupa ce produsul este in drum spre consumator.

Procesarea in timp real este in totalitate computerizata si implica mai multi furnizori independenti de servicii : banca firmei si banca clientului, companiile de carti de credit sau debit etc. Intregul mecanism va fi pus in miscare prin apasarea unui simplu buton: "Cumpara acum". Desi pare foarte complicat, furnizorul de web hosting asigura functionarea intregului sistem iar interfata catre client este foarte usor de administrat. Atenti insa la TAXE!

Procesarea in timp real nu este intotdeauna necesara. Ginditi-va insa ce s-ar intimpla daca ati avea de procesat 120 de tranzactii si ati avea nevoie de aproximativ 4 minute pentru fiecare. Ar fi necesare nu mai putin de 8 ore pentru a finaliza procesul.

Pas 6: Optiuni de publicitate pentru magazinul virtual

Sintagma "Construieste-l si vor veni" nu este valabila nici pentru site-urile traditionale, asa cum s-a spus multa vreme, si nici pentru magazinele virtuale. Strategiile de marketing si publicitate sunt absolut necesare pentru a obtine succesul pe Internet.

Mai intii, publicati adresa web pe toate materialele printate - carti de vizita, foi cu antet - cadouri promotionale (pixuri, agende) , reclame in presa, la radio sau TV.

Dupa aceea, stabiliti ce mijloace de promovare prin Internet v-ar avantaja?

Programe Afiliate
Este un tip de program care stimuleaza vinzarile oferind site-urilor care se inscriu intr-o astfel de retea (afiliate) comisioane pentru fiecare vinzare realizata prin intermediul lor. Pentru promovarea produselor si a serviciilor puse in vinzare, se folosesc atit link-uri grafice (casete publicitare si bannere) cit si link-uri text. Sistemul de afiliere asigura urmarirea clientilor si contorizarea vizitelor si a vinzarilor fiecarui site afiliat in parte, printr-un cod unic de identitate. Pentru detalii vizitati AffiliateWorld.com

Directoare cu plata
Sunt directoare specializate de obicei pe un segment de piata care percep taxe pentru listarea site-urilor.

Campanie de bannere
Bannerele sunt link-uri grafice plasate de obicei la inceputul paginilor care inregistreaza traficul cel mai mare dintr-un site. Taxele pentru plasarea unui banner se calculeaza de obicei in raport cu numarul de impresii (expuneri) sau de clickuri. Ex. La o taxa de 0,013USD/impresie pentru plasarea bannerului pe o pagina care este afisata de 3.500.000 ori pe luna ("page views"), la o rata de 1:10 (1 impresie=10 afisari de pagina), costurile s-ar ridica la 5600 USD pe luna. Cel care vinde insa spatiile publicitare trebuie sa detina un program statistic de urmarire a traficului pentru a oferi rapoarte statistice complete despre campania publicitara cu plata (asa-numitul server de publicitate - "ad server").

Inscrieri in motoare de cautare
Este o forma de publicitate gratuita dar care necesita foarta multa munca pentru a fi eficienta. Se stie ca este bine ca site-ul sa fie inscris in AltaVista, Lycos, HotBot, Google, Excite sau Infoseek dar daca nu se obtine listarea intre primele 20 de site-uri la cautarea pe cel putin 2-3 cuvinte cheie, site-ul este putin probabil ca va fi accesat.

Directoare gratuite
Exista directoare gratuite cum sunt Yahoo sau Snap.com de mare audienta si unele cu un trafic mai redus dar cu un public tinta deja selectat, specializate pe domenii (afaceri, calatorie, muzica etc.). Listarea in acest tip de directoare se obtine insa destul de greu, in urma unor inscrieri repetate si necesita multa rabdare la completarea unor serii de formulare electronice.

Link-uri reciproce
Este una dintre cele mai eficiente forme de publicitate online si nu este deloc costisitoare. Greutatea consta in a gasi site-uri cu continut complementar, dispuse sa accepte un astfel de schimb care s-ar putea dovedi avantajos ambelor parti. Unele motoare de cautare considera numarul de link-urile externe catre un site ca un criteriu de listare in top

Programe de schimb de bannere
Cel mai utilizat mijloc publicitar online din Romania este schimbul de bannere in retea. Exista deja mai multe retele pentru care puteti opta: Goldenbanners.ro sau Goldenclick.ro sunt cele mai cunoscute. Rata de expunere poate fi de la 1:1 la 1:3 - adica primiti expunerea unui banner intr-un site din retea in schimbul a 1, 2 sau 3 expuneri de bannere in site-ul vostru (de la caz la caz). Evident cea mai buna rata de schimb este de 1:1 dar este foarte rar practicata, din motive comerciale. Cele mai multe retele utilizeaza rata de 1:2. Pentru a obtine o mai buna vizibilitate a bannerului in retea se pot cumpara expuneri suplimentare.

Inele web (web ring)
Inelele web se constituie de obicei din site-uri cu o tematica inrudita, comuna. Spre exemplu: "muzica pop romaneasca". Site-urile participante se leaga unul de altul prin link-uri de text, afisate de obicei la incheierea unei pagini sub forma: vizitati site-ul precedent din inel, vizitati site-ul urmator din inel.

Acest articol a fost publicat in situl www.academiainternet.ro
webmaster@academiainternet.ro

Nota
Dreptul de autor pentru acest articol apartine in totalitate si in mod exclusiv autorului acestuia .


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE