Platforme web pentru comert electronic
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINES

E-BOOKS
ARTICOLE
HARTA SIT
  


[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]

Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

 

Trimite un email

Trafic counter

Platforme Web pentru comert electronic

Proiectul a abordat modelele conceptuale pentru comertul electronic, care difera in functie de produsul care este vândut si de entitatile care intervin in cadrul unei tranzactii. Modelele de afaceri folosite pentru vânzarea on-line de bunuri, precum informatii sau acces la baze de date difera considerabil de cele folosite pentru vânzarea de bunuri fizice. Analizând aplicatiile curente dezvoltate pe Internet, identificam urmatoarele modele de afaceri in comertul electronic: magazin electronic (e-shop), aprovizionarea electronica (e-procurement), magazin electronic universal (e-mall), piata unui tert (3rd party marketplace), comunitati virtuale (virtual communities), furnizor de servicii cu valoare adaugata pentru canalele de comert electronic (value chain service provider), platforme de colaborare, brokeraj de informatii si alte servicii.

 

Totodata, au fost analizate, in raport cu aceste modele, produsele de comert electornic ale tuturor marilor companii din domeniul informaticii, comunicatiilor, si nu numai, in cadrul carora s-au realizat sau sunt in curs de realizare platforme care sa serveasca la implementarea cât mai rapida, dar totusi viabila si sigura, a comertului electronic. Aceste platforme se sprijina pe si utilizeaza aceleasi concepte teoretice generale, surprinse de modelele conceptuale, dar ofera facilitati diferite. Din multitudinea de solutii existente, au fost analizate cinci platforme de comert electronic care s-au impus pe piata: Microsoft Site Server Commerce Edition, IBM/Lotus Domino.Merchant, Intershop/Sybase, Oracle si solutia bazata pe serverul Apache.

 

Alegerea uneia dintre aceste solutii este determinata in cea mai mare masura de criteriile de performanta si cost si de schema de profit pe care fiecare companie le asteapta de la solutia sa de comert electronic. Adoptarea unei anumite solutii nu impune alegerea integrala a tuturor elementelor necesare sistemului de comert electronic.

 

De asemenea, au fost selectate si analizate sase modele de e-business: User-to-Business; User-to-Online Buying; Business-to-Business; User-to-Data; User-to-User; Aplication Integration. S-au evidentiat serviciile implicate in comertul electronic (publicitatea, markertingul, vanzarea, cumpararea, modalitatea de plata si livrarea) si s-au stabilit modelul si etapele dezvoltarii unei aplicati de comert electronic.

 

Modele de comert electronic

 

Analizând aplicatiile curente dezvoltate pe Internet, identificam urmatoarele modele de afaceri in comertul electronic: magazin electronic (e-shop), aprovizionarea electronica (e-procurement), magazin electronic universal (e-mall), piata unui tert (3rd party marketplace), comunitati virtuale (virtual communities), furnizor de servicii cu valoare adaugata pentru canalele de comert electronic (value chain service provider), platforme de colaborare, brokeraj de informatii si alte servicii.

 

Sistem Electronic de Plati

 

Un sistem electronic de plati se refera la totalitatea obiectelor care conlucreaza pentru asigurarea platii tranzactiilor ce se efectueaza. Sunt implicate, in general, trei entitati care interactioneaza: o banca, un cumparator si un vânzator. Sistemul electronic de plati contine si o multime de protocoale care permit cumparatorului sa faca plati catre vânzator.

 

Exista trei tipuri principale de dispozitive folosite: portofelul electronic: (de tip calculator “de mâna” -hand-held computer-, cartela inteligenta –smartcard-,  portofel electronic cu observator), punctul de vânzare (POS), distribuitorul de bani electronici (moduri de implementare: distribuitor cont-bani electronic, distribuitor carte de credit-bani electronici, distribuitor numerar-bani electronici).

 

Tranzactiile reprezinta schimburile de mesaje, sub forma unor protocoale, care se desfasoara intre entitatile care joaca diverse roluri intr-un Sistem Electronic de Plati. Exemple de tranzactii: tranzactia de identificare a utilizatorilor, tranzactia de obtinere a unui certificat, tranzactia de control al accesului, tranzactia de incarcare, tranzactia de retragere, tranzactia de plata, tranzactia de anulare, tranzactia de depunere, tranzactia de clearing.

 

Modalitati de plata

 

Câteva dintre cele mai cunoscute metode de plata electronica sunt: plata prin cartele de credit, plata prin CyberCash, plata prin “SmartCard” (cartela “inteligenta”), transferul electronic de fonduri, plata prin Ecash, banii electronici (digicash).

 

Tranzactia comerciala are trei faze: negocierea, plata si livrarea. Majoritatea modelelor din literatura de specialitate se concentreaza pe faza de plata si, in mod deosebit, pe modul de asigurare a securitatii platilor electronice. Cele mai importante protocoale de plata electronica sunt SET, SNPP si IBS. Alte protocoale de plata cu o utilizare notabila sunt: JEPI, EMV si E-Check - Electronic Checkbook.Comertul electronic este un  concept unificator, care inglobeaza o serie de tehnologii si servicii specifice, dar in egala masura reutilizeaza concepte deja existente, uneori chiar fara a fi nevoie sa le adapteze. In continuare, vom enumera o parte dintre serviciile si tehnologiile folosite la implementarea sistemelor de comert electronic.

 

Serviciile integrate in comertul electronic

 

O prima clasificare a serviciilor pe care comertul electronic le inglobeaza sau le pune la dispozitia participantilor la tranzactii poate fi facuta in functie de importanta acestor servicii. Astfel, serviciile pot fi impartite in:

 

§         servicii principale: transfer electronic de documente (EDI – Electronic Data Interchange) atât prin Internet cât  si prin intranet, comunicatii fax, coduri de bare, transferul de fisiere si posta electronica

 

§         servicii suport pentru procesele de afaceri: cataloage electronice (“on” – pe Web, sau “off” – pe CD-ROM), sisteme suport pentru preluare de comenzi, logistica si tranzactii, sisteme de raportare statistica (de exemplu, alcatuirea de rapoarte privind vânzarile) si informatii pentru management (calcul de taxe, etc.).

 

Tehnologii folosite la implementarea sistemelor de comert electronic

 

Un domeniu atât de dinamic cum este comertul electronic se adapteaza foarte rapid la toate tehnologiile noi care apar, sau modifica tehnologii deja existente pentru a se potrivi  specificului sau. Astfel, o parte dintre tehnologiile de mai jos au fost folosite inca de la inceputul Web-ului (una dintre ele, respectiv posta electronica, a fost chiar cea care a marcat nasterea Internet-ului), in timp ce altele, precum EDI, fiind in plin proces de evolutie.

 

§         EDI

§         mesageria X.400

§         posta electronica (e-mail)

§         Internet

§         intranet (reteaua interna a unei companii organizata si functionând dupa principiile Internet-ului care asigura schimbul electronic de informatii al unei companii cu colaboratorii sai: furnizori, clienti, banci).

§         afaceri desfasurate pe reteaua de Web-uri, in banda ingusta (videotex) si banda larga (teleshopping).

 

Modele de afaceri

 

Comertul electronic foloseste diverse modele pentru desfasurarea on-line a afacerilor, dar  multe dintre aceste modele nu sunt noi, fiind folosite si in alte contexte. De exemplu, o mare parte a aplicatiilor software de astazi sunt furnizate in variante de test pe Internet. Clientii, dupa ce fac un download al unui program de pe site-ul companiei, il pot folosi pentru o perioada limitata de timp, dupa care, daca respectivul program vine in intâmpinarea cerintelor lor, il cumpara. Aceasta strategie, aplicata de compania Netscape intre anii 1994 si 1995,  a facut ca browser-ul companiei, Netscape Navigator, sa câstige 80% din piata broweser-elor in numai câteva luni. Modelul este folosit si pentru vânzarea de masini, dar cu un succes mai modest.

 

Modelele de afaceri on-line difera in functie de produsul care este vândut si de entitatile care intervin in cadrul unei tranzactii. Modelele de afaceri folosite pentru vânzarea on-line de bunuri, precum informatii sau acces la baze de date difera considerabil de cele folosite pentru vânzarea de bunuri fizice. Analizând aplicatiile curente dezvoltate pe Internet, identificam urmatoarele modele de afaceri in comertul electronic:

 

Modele de magazine virtuale

 

Exista cel putin urmatoarele sase tipuri de magazine virtuale:

 

§         magazin electronic (e-shop): un magazin electronic se implementeaza prin intermediul unui site Web; acesta este administrat de companie, pentru marketingul si vânzarile propriilor produse si servicii. Minimal, contine catalogul de produse sau servicii cu descrieri tehnice si comerciale pentru fiecare pozitie din catalog. Aceste descrieri sunt gestionate in general de un SGBD (Sistem de Gestiune al Bazelor de Date). Sistemul de gestiune al bazelor de date se va ocupa cu stocarea  si manipularea datelor si cu oferirea posibilitatilor de acces la date. Varianta medie a unui magazin electronic contine facilitati pentru preluarea comenzilor (prin e-mail sau formulare interactive pe care le vor completa clientii), iar varianta extinsa cuprinde si posibilitatea efectuarii on-line a platii (prin carti de credit sau alte variante electronice).

 

§         magazin electronic universal (e-mall): ca si in lumea reala, magazinul electronic universal este o colectie de magazine electronice, reunite sub o umbrela comuna si care,  in general, accepta metode de plata comune.

 

§         aprovizionarea electronica (e-procurement): pentru procurarea bunurilor si serviciilor, marile companii si autoritati publice organizeaza licitatii. Prin publicarea pe Web a specificatiilor ofertei, scad atât timpul cât si costul de transmisie, marindu-se si numarul de firme care iau parte la licitatie. Astfel, creste concurenta si scade pretul.

 

§         piata unui tert (3rd party marketplace): se apeleaza la o interfata utilizator pentru catalogul de produse al companiei, interfata ce apartine unui tert (in general, furnizor de servicii Internet sau o banca). Aceasta metoda are avantajul ca interfata este unica pentru mai multi producatori, utilizatorii fiind familiarizati cu folosirea ei. Acest model de afaceri este mai putin folosit in comparatie cu cele precedente, dar am considerat ca merita mentionat.

 

§         comunitati virtuale (virtual communities): valoarea cea mai importanta a unei comunitati virtuale este data de catre membrii sai (clienti sau parteneri), care adauga informatii proprii peste un mediu de baza furnizat de companie. Fiecare membru poate oferi spre vânzare produse sau servicii sau poate adresa cereri de cumparare a unor produse sau servicii. Calitatea de membru al unei comunitati virtuale presupune plata unei taxe.

 

§         furnizor de servicii cu valoare adaugata (value chain service provider): furnizorii de servicii sunt specializati pe functii specifice, cum ar fi asigurarea logisticii, plata electronica sau expertiza in managementul productiei si a stocurilor. Plata acestor servicii se face pe baza unor tarife sau a unei cote procentuale.

 

§         platforme de colaborare: platformele de colaborare cuprind un set de instrumente si un mediu informational pentru colaborarea intre companii. Acestea pot adresa functii specifice, cum ar fi conceptia sau proiectarea in colaborare. Câstigurile provin din managementul platformei (taxa de membru sau taxa de utilizare), si din vânzari de instrumente specializate (pentru proiectare, workflow si gestiunea de documente). Prin workflow se intelege fluxul de documente, care implica doua entitati: o parte pasiva (documentele) si o parte activa (deplasarea acestor documente).

 

§         brokeraj de informatii si alte servicii: exemplele cuprind cataloage de clienti clasificati pe profil, vânzarea de oportunitati de afaceri, consultanta in domenii specializate. O categorie speciala o constituie serviciile de incredere furnizate de autoritatile de certificare sau de notariatele electronice.

 

Modele pentru vânzarea de continut

 

Se disting patru modele pentru vânzarea de continut: vânzarea pe baza de subscriere (inregistrare), vânzarea la nivel de obiect (pay-per-view), sprijinirea vânzarilor prin publicitate si acordarea de produse gratuite pentru incurajarea vânzarilor viitoare sau pentru vânzarile de produse inrudite cu produsele gratuite:

 

§         vânzarea pe baza de subscriere: acest model, folosit in special pentru vânzarea revistelor si a programelor televiziunilor prin cablu este principalul model folosit si de serviciile comerciale on-line. Se poate subscrie la servicii on-line precum MSN (Microsoft Network) sau AOL (America On-Line), la publicatii on-line, precum USA Today sau Wall Street Journal, sau chiar la jocuri on-line, cum ar fi celebrul Meridian 59, produs de 3DO.

 

Jupiter Communications prevede ca pâna in anul 2000 peste 40% dintre utilizatorii Web vor adera la cel putin una dintre formele de subscriere prezentate mai sus. In ciuda acestor previziuni, subscrierile vor aduce companiilor un venit relativ modest spre deosebire de cel pe care il va aduce publicitatea: numai 210 milioane $ in comparatie cu 4.5 milioane $.

§         vânzarea la nivel de obiect (pay-per-view): reprezinta o alternativa viabila la vânzarea pe baza de subscriere, si se refera la vânzarea anumitor informatii la bucata. In functie de necesitatile clientului, acesta poate decide sa cumpere un anumit articol dintr-un ziar, un anumit capitol dintr-o carte sau chiar un joc in sistem pay-per-view. Se poate cumpara chiar si o simpla interogare intr-o baza de date!

 

Modelul pay-per-view este in continua testare. Deocamdata, el se confrunta cu probleme precum lipsa unei certitudini pentru client ca informatia pe care doreste sa o cumpere merita banii. De asemenea, pentru vânzatori, plata prin carte de credit pentru tranzactii de valoare foarte mica nu poate fi acceptata. Acest obstacol poate fi trecut o data cu aparitia micro-platilor.

 

§         vânzarea de continut prin publicitate: modelul cu cel mai mare succes in ceea ce priveste vânzarea de continut il reprezinta publicitatea. In topul site-urilor cu cele mai mari venituri din publicitate se afla motoarele de cautare (search engines), precum Yahoo! sau Infoseek, si mai putin site-urile de continut. Intrucât serviciile de cautare sunt esentiale pentru gasirea informatiilor relevante pe Web,  companiile sunt dispuse sa plateasca pentru bannere, care nu sunt altceva decât reclame pe care clientii pot apasa pentru a ajunge pe site-ul companiei respective.

 

Modalitati de plata

 

Sistemele electronice de plati trebuie sa atinga nivele ridicate de securitate, viteza, caracter privat si confidential, descentralizare si internationalizare si sa fie unanim acceptate de comercianti si oameni de afaceri. O trasatura comuna a majoritatii acestor solutii o constituie utilizarea tehnicilor criptografice care asigura confidentialitatea, autenticitatea si integritatea mesajelor transferate intre entitatile implicate. In continuare sunt analizate câteva dintre cele mai cunoscute metode de plata electronica:

 

Plata prin carte de credit

Sistemul de carti de credit a fost creat cu intentia de a–i permite cumparatorului sa-si satisfaca imediat dorinta de cumparare de bunuri si servicii. Prin cartea de credit, riscul este transferat de la vânzator la institutia financiara care a emis cartea de credit.

 

Plata prin CyberCash

Pentru a efectua plati prin CyberCash (www.CyberCash.com), consumatorul are nevoie de un software care simuleaza portofelul, face criptarea mesajelor si memoreaza tranzactiile. CyberCash este compania care a inventat conceptul de client software numit portofel (wallet); ca si portofelul obisnuit, acest portofel-software permite folosirea mai multor metode de plata: bani digitali, carti de credit sau cecuri. La instalarea software-ului, se genereaza o pereche de cheie publica – cheie privata. Cheia publica se transmite la CyberCash, care o memoreaza intr-o baza de date, alaturi de toate cheile publice ale vânzatorilor si clientilor. Vânzatorul are un software similar; el nu trebuie decât sa adauge intr-o pagina Web din site-ul sau de comert electronic un buton Plata si sa aiba un cont deschis la o banca acreditata. Cumparatorul si vânzatorul trebuie sa faca schimb de chei inainte de a sti cu ce cheie publica sa cripteze mesajul adresat unui anumit corespondent.

 

Plata prin FirstVirtual

Alta solutie privind transferul sigur al cartilor de credit prin Internet, fara insa a apela la criptografie, o constituie FirstVirtual (www.fv.com). Este vorba despre un mecanism prin care cumparatorii de informatii stabilesc un identificator propriu, pe care-l fac cunoscut lui FirstVirtual prin fax sau telefon, impreuna cu numarul cartii de credit. Atunci când cumpara o informatie, cumparatorul furnizeaza vânzatorului identificatorul sau. Vânzatorul se conecteaza la serverul FirstVirtual, verifica identificatorul, si, daca el corespunde, va furniza informatia cumparatorului. Apoi serverul FirstVirtual intreaba prin e-mail cumparatorul daca accepta plata informatiei. Daca raspunsul este “da”, FirstVirtual va furniza numarul cartii de credit catre un achizitor care va incarca cu suma de plata cartea de credit si, dupa 90 de zile, va transfera fondurile vânzatorului. Intrat in functiune in 1994, FirstVirtual are astazi peste 180.000 utilizatori.

 

Plata prin SmartCard (cartela inteligenta)

SmartCard-ul este in esenta inlocuitorul portofelului obisnuit. Tot continutul unui portofel actual (acte, carti de credit, bani gheata), va fi inlocuit de unul sau mai multe SmartCard-uri. Din punct de vedere fizic, un SmartCard arata ca o carte de credit, cu unul sau mai multe microcircuite de tip microcontroller inglobate. O cartela inteligenta poate pastra de 10-100 de ori mai multa informatie decât o cartela magnetica, fiind totodata mult mai sigura. Conectata la un terminal de citire-scriere, SmartCard poate efectua functii complexe de luare a deciziilor, proceduri sofisticate de autentificare pentru a preveni frauda. Deci beneficiile oferite de SmartCard sunt: siguranta, capabilitati active anti-frauda, flexibilitate in aplicatii, posibilitatea de validare off-line. SmartCard memoreaza direct echivalentul digital al sumelor de bani in loc sa indice un cont la banca sau un credit acordat de banca. Când o astfel de cartela este folosita pentru a cumpara ceva, echivalentul sumei respective este efectiv transferat vânzatorului si apoi mai departe catre o institutie financiara. SmartCard poate fi reincarcabila sau nu. In acest ultim caz, cartela va fi aruncata atunci când suma inscrisa pe ea a fost epuizata. In prezent, in tarile care au deja o traditie in comertul electronic (respectiv cele in care sistemul de plata prin carti de credit functioneaza de mult timp) se fac eforturi substantiale pentru adoptarea SmartCard-urilor.

 

Transferul electronic de fonduri

Pe Internet, cecul de hârtie poate fi repede inlocuit de un cec electronic, semnat digital de emitent. Un consortiu de banci, FSTCFinancial Services Technology Consortium (www.fstc.com), a statutat un model de cec electronic foarte asemanator cecurilor clasice pe hârtie. Platitorul foloseste un procesor, de tipul unui SmartCard PC, pentru a genera si semna digital un cec electronic ce va fi transmis prin posta electronica sau Web. El se trimite fie bancii cumparatorului – care-l va onora dupa verificarea semnaturii digitale, trimitând banii bancii vânzatorului, fie direct vânzatorului – care va verifica semnatura, il va semna la rândul sau, si il va trimite bancii sale. Sistemul FSTC se bazeaza pe folosirea sistemelor criptografice cu chei publice pentru semnatura digitala si pleaca de la premisa ca toate cheile publice ale participantilor si certificatele lor sunt cunoscute pretutindeni in sistem.

 

 

Plata prin Ecash

Este prima solutie totalmente software pentru platile electronice. Tranzactiile se desfasoara intre vânzator si cumparator, care trebuie sa aiba conturi la aceeasi banca. Cumparatorii trebuie sa instiinteze banca asupra faptului ca doresc sa transfere bani din conturile lor in asa-numitul cont Ecash Mint. In orice moment, cumparatorul poate interactiona de la distanta, prin calculatorul sau si utilizând un client software, cu contul Mint si poate retrage fonduri de aici pe discul calculatorului sau. Discul cumparatorului devine un veritabil portofel electronic. Apoi se pot executa plati intre persoane individuale sau catre firme, prin intermediul acestor Ecash.

 

Plata prin bani electronici (Digicash)

Banii electronici reprezinta echivalentul electronic al banilor reali, si pot lua diferite forme, precum cartelele obisnuite, a SmartCard-urilor, etc (pentru detalii se poate vedea sectiunea de plata prin SmartCard)

 

Modele de e-Business

 

e-Business este o integrare a mai multor domenii de aplicatii  intr-un sistem care conecteaza o anumita afacere cu partenerii, clientii si furnizorii. Aceste sisteme nu sunt gandite neaparat numai in termeni de tehnologie Web, cu toate ca toate - sau aproape toate - sistemele care folosesc tehnologia Web pentru interfetele cu utilizatorii.

 

Scopul modelelor de e-business este de a reprezenta intr-un mod cat mai accesibil tipul de  afacere si arhitectura sistemului (topologia aplicatiei si topologia de rulare) pentru diferite clase de aplicatii. Aceste modele descriu interactiunea dintre participantii la o solutie de e-business.

 

In momentul de fata sunt definite sase modele de e-business: User-to-Business; User-to-Online Buying; Business-to-Business; User-to-Data; User-to-User; Aplication Integration;

 

Modelul User-to-Business (U2B)

Este cazul general in care un utilizator (intern sau extern) interactioneaza asupra datelor si tranzactiilor unei intreprinderi. In caz particular se poate aplica la o intreprindere care ofera servicii sau bunuri care nu pot fi prezentate si vandute prin catalog. Poate fi vazut ca acoperind toate interactiunile de tip User-to-Business care nu sunt acoperite de modelul User-to-Online Buying.

 

Modelul User-to-Online Buying (U2OB)

Este folosit pentru a descrie un caz special (un subset al modelului User-to-Business) in care bunuri sunt vandute printr-un catalog folosind un card de cumparari, un portofel, etc. Acest model include ambele cazuri de consumatori: care cumpara bunuri si care se aprovizioneaza de la un singur furnizor. Poate cuprinde legaturi cu sisteme de gestiune, de verificare de carti de credit, de livrare etc.

 

Modelul Business-to-Business (B2B)

Este folosit pentru a descrie doua tipuri de interactiune intre doua intreprinderi:

- tipul (B2Bi) este cazul in care exista un contract de parteneriat intre intreprinderi, un  exemplu in acest sens fiind o aplicatie pentru un lant de desfacere;

- tipul (B2M2B) este cazul unui e-MarketPlace, deci existenta unei piete electronice in care interactioneaza mai multi cumparatori si mai multi furnizori.

 

Modelul User-to-User (U2U)

Descrie cazul colaborarii diferitilor utilizatori prin intermediul documentelor partajate, prin intermediul e-mail, etc.

 

Modelul User-to-Data (U2D)

Descrie cazul in care utilizatorii au nevoie de cantitati insemnate de date, text, imagini, etc. si folosesc diverse instrumente pentru a extrage informatii.

 

Modelul Application Integration

Folosit pentru integrarea diverselor aplicatii intr-o solutie de afacere, si poate fi utilizat atat in cadrul unui singur tip de afacere sau intre mai multe tipuri de afacere.

 

 BiBLIOGRAFIE

 

Debra Cameron Electronic Commerce – The New Business Platform for the Internet  - Computer Technology Research Corp., 1997

 

User-to-Business Patterns Using WebSphere Enterprise Edition. Patterns for e-Business Series - IBM Redbook SG245161

 

E-Commerce Patterns Using WebSphere Commerce Suite. Patterns for e-Business Series - IBM Redbook SG 245165

 

Vlad Evghenie Implementarea unui sistem de comert electronic, raport de cercetare, UPB 1999

 

Stephen C. Glazier Patent Strategies for Software, e-Commerce, the Internet, Telecom Services, Financial Services, and Business Methods (with Case Studies and Forecasts) BI Law & Business Institute; ISBN: 0966143779

 

Janice Reynolds The Complete E-Commerce Book:Design, Build & Maintain a Successful Web-based Business CMP Books; ISBN: 157820061X

 

Michael J. Cunningham B2B: How to Build a Profitable E-Commerce Strategy Perseus Pr; ISBN: 0738203343

 

Wasim Rajput, BookNews, Inc. E-Commerce Systems Arhitecture and Aplications

Colectiv de elaborare : prof. Valentin Cristea, s.l. Gavril Godza, as. Valeriu Zabalan, as. Eugen Belea, stud. Ovidiu Achim, stud. Traian Ispir

Acest articol a aparut in situl www.ici.ro

Nota
Dreptul de autor pentru acest articol apartine in totalitate si in mod exclusiv autorului acestuia .

 


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE