Joburi pe Internet
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINESS

E-BOOKS
< ARTICOLE >
HARTA SIT
  


[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]

Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

 

Trimite un email

Trafic counter

JOBURI PE INTERNET

Potrivit analistilor economici, existenta site-urile de cariere este una dintre cauzele care au asigurat in ultimii ani dezvoltarea economica remarcabila in unele state ale lumii cu o rata considerabila de acces la Internet a populatiei. Prin intermediul acestui gen de site-uri s-a realizat o mai buna intalnire, la scara nationala si internationala, a cererii cu oferta pe piata muncii cu implicatii benefice asupra ambelor parti: persoane solicitante de locuri de munca si firme ofertante de job-uri.

Exemplul tipic pentru fenomenul de mai sus este piata nord-americana de munca ce beneficiaza de avantajul unei penetrari foarte ridicate a Internetului. Iata in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai cunoscute site-uri de cariere actionand pe aceasta piata:
www.monster.com
www.careerbuilder.com,
www.hotjobs.com,
www.careerjornal.com,
www.careersite.com,
www.nationjob.com,
www.headhunter.com,
www.cweb.com.

Specifice pentru Canada sunt mai ales:
www.canadajob.com,
www.canadajobsearch.com,
www.canadiancareers.com,
www.canjobs.com,
www.careeredge.org,
www.careerinternetworking.com,
www.careerclick.com,
www.careerexchange.com.

In Romania cele mai importante situri web care ofera joburi sunt :

http://www.1job.ro/
Site in romana si engleza al Premier World Ltd. care se adreseaza persoanelor si firmelor. Persoanele pot sa-si adauge/modifice un curriculum vitae (CV) gratuit si confidential precum si sa caute job-uri intr-o baza de date structurata pe categorii si judete (sau din strainatate). Firmele se pot inregistra gratuit. Site-ul listeaza in prima pagina ultimele job-uri, statistici curente (persoane inregistrate, CV-uri detaliate, firme inregistrate, job-uri). Exista o baza de date specializata pentru domeniul IT (tehnologia informatiei) cu persoane care vor sa lucreze in strainatate. Se anunta asistenta “realtime” pentru utilizatori (intre orele 9-16). Exista posibilitatea vizualizarii numarului de vizitatori ai unui CV publicat pe site. Se anunta pentru in curand aparitia simultana a CV-ului si pe site-uri de recrutare din strainatate.

http://www.bestjobs.ro/
Site care indica pe prima pagina numarul de CV-uri si job-uri inregistrate ca si ultimele 10 oferte de job. Se dau informatii utile despre CV-uri, job-uri, scrisori de intentie, interviuri. Aplicantii (solicitantii de loc de munca) se inregistreaza pentru a fi gasiti de catre angajatorii care vor primi CV-urile prin e-mail. Se poate primi un newsletter cu job-urile recente. Exista o baza de date de cautare a job-urilor, un ghid pentru angajati dar si pentru angajatori (comportamentul cu angajatii, conducerea interviului), o lista de intrebari si raspunsuri frecvente. Se indica partenerii site-ului si link-uri spre site-uri de job-uri. Nu se precizeaza administratorul site-ului.

http://www.ejobs.ro/
Site cu cereri/oferte de locuri de munca. Exista servicii de recrutare (selectionarea candidatilor tinand cont de CV-urile din baza de date), oferta de job-uri (pentru candidatii inregistrati), alertare (pentru anuntarea candidatilor atunci cand o companie s-a aratat interesata de CV-urile lor), asistenta in redactarea scrisorii de intentie (pentru economisirea timpului). Pe site exista anunturi de locuri de munca ale companiilor (inregistrate) si posibilitati de cautare pe departamente si orase (Bucuresti si Cluj-Napoca). Companiile pot publica anunturi, pot construi un robot al candidatului dorit ce va fi cautat de “ejobs” in baza proprie, pot trimite scrisori de intentie catre anumiti candidati si pot primi un buletin saptamanal cu stiri din site. Pe site se mai gasesc informatii asupra evolutiei pietei de munca (prin articolele din “centrul de cariera”), stiri (printr-un newsletter), chat, sfaturi cu privire la CV si cu privire la interviu. Site-ul prezinta datele la zi referitoare la numarul candidatilor si companiilor inregistrate ca si la numarul de anunturi continute. Site-ul este incomplet la capitolul “prezentarea ejobs”, nu contine nimic la rubrica “V.I.P.”, nu precizeaza administratorul si nu arata cum poate fi contactat acesta.

http://www.humanresources.ro/
Este un site in engleza care afiseaza job-uri in tara si strainatate ca si CV-uri cu facilitati de cautare si filtrare a acestora. Candidatii isi pot inregistra CV-urile gratis iar angajatorii pot lista job-uri contra cost. Exista “help” prin telefon si prin Internet (un HelpDesk Assistant) de luni pana vineri intre orele 9 si 18. La stiri se anunta lansarea primului site Wap de job-uri in colaborare cu Connex. Site-ul anunta si un concurs avand ca premiu un PC pentru toti candidatii inregistrati in baza de date a site-ului in perioada curenta.

http://www.itjobs.ro/
Site in engleza al IT Jobs SRL pentru cautarea/oferirea de job-uri in domeniul IT. Cei care cauta de lucru pot sa cerceteze job-urile oferite sau sa trimita CV-uri angajatorilor, sa-si posteze/modifice CV-urile online pentru a fi cautate; totul este gratis. Serviciile pentru angajatori sunt gratuite dar se pot modifica pe viitor. Serviciile comerciale utile agentiilor de recrutare care vor sa efectueze o cautare extensiva a bazelor de date, sa primeasca noi resume-uri (CV-uri) prin e-mail sau sa publice un numar mai mare de “job descriptions” (descreri ale posturilor vacante) sunt cu plata. Job-urile oferite sunt atat in Romania cat si in strainatate.

http://www.jobbank.ro/
Site (in engleza si romana) de tip banca de CV-uri si job-uri pentru lucrul in tara si strainatate. Pentru cei care cauta de lucru exista o banca de CV-uri gratuite care se pot modifica sau sterge dupa dorinta. Se pot cauta in mod gratuit job-uri pe domenii in tara si strainatate. Angajatorii si firmele de recrutare pot inscrie gratuit oferte de job-uri si pot cauta in banca de CV-uri (gratis pana la 3 CV-uri pe zi). Site-ul prezinta teste online pentru interviu. Exista o colectie de newslettere saptamanale care se pot primi si prin e-mail. Site-ul afiseaza numarul de solicitanti de job-uri inregistrati, numarul de job-uri online si ultimele job-uri postate. Nu se precizeaza administratorul.

http://www.jobsearch.ro/
Site gratuit in romana si engleza. Candidatii pot vedea cele mai recente job-uri, cauta locuri de munca disponibile cu cuvinte cheie, adauga sau actualiza un CV in baza de date. Companiile pot posta locuri de munca disponibile sau cauta candidatul potrivit pe baza CV-urilor existente. Unele indicatii de pe site sunt exclusiv in limba engleza.

http://www.jobsite.ro/
Membrii inregistati ai acestui site pot cauta anunturi de cereri/oferte de locuri de munca, plasa anunturi de mica publicitate in domeniu, avea acces la baza de CV-uri, adauga CV-uri sau primi un newsletter. Pe site exista multiple informatii: datele de contact ale unor firme de plasament din Romania, trucuri pentru elaborarea unui CV, a scrisorii de intentie/motivatie si pentru prezentarea la interviu (exista si teste referitoare la acesta din urma), link-uri si sfaturi privind munca la distanta. Pe site se mai indica link-uri spre site-uri straine de joburi, spre site-uri utile din Romania si strainatate, sfaturi de  pentru sporirea sanselor pentru a obtine burse la universitati straine, link-uri utile pentru burse, pentru urmarea de cursuri de informatica, pentru cautarea unui loc de munca. Site-ul mai contine teste “psi”, teste online pentru obtinerea unui job sau a unei burse. Exista o lista a profesiilor solicitate pe piata de munca din Occident.

http://www.joburi.home.ro/
Site in romana si engleza care publica anunturi pentru cautarea de locuri de munca si CV-uri contra cost (cu traducerea din romana in engleza inclusa). Este administrat de o persoana particulara si contine putine astfel de anunturi.

http://www.myjob.ro/
Site care contine o bursa de cereri/oferte de joburi cu indicarea numarului de anunturi si, distinct, a celor noi (publicate in ultimele 5 zile). Exista si facilitati de joburi pe net. Se pot primi cereri/oferte de locuri de munca si prin newsletter. Exista link-uri spre agentii straine de job-uri. Site-ul mai contine un ghid al carierei: tipuri, recomandari si modele de CV-uri, recomandari si modele de scrisori de intentie, tipuri de intrebari pentru interviuri, pregatirea pentu acestea. Pe site mai exista un set de intrebari recomandabile oricui inainte de a solicita un job. Exista multe articole in domeniu ce au fost publicate pe site. Ca noutate se anunta serviciul de Electronic Curriculum Vitae. Acesta este un CV online in romana si engleza care poate fi accesat de catre oricine prin cautarea in baza de CV-uri. Exista si oportunitatea unor contracte de lucru in Japonia.

http://www.bursamuncii.ro/
Site fara administrator precizat care prezinta in prima pagina informatii privind numarul de locuri de munca disponibile in Bucuresti clasificate pe studii. Aceste informatii se actualizeaza saptamanal si sunt furnizate de Agentia Municipala de Ocupare si Formare Profesionala Bucuresti. Site-ul ofera posibilitatea cautarii de cereri/oferte de munca sortate pe localitati nu si pe profesii. Se pot inregistra CV-uri online (se accepta si fotografii) sau oferte de job-uri online. Exista si posibilitatea abonarii la un newsletter.

http://www.easthunter.com/
Site elvetiano-canadian care asigura servicii internationale legate de piata muncii. Are reprezentanti in Canada si in mai multe tari europene, intre care si Romania, pentru fiecare existand site-uri nationale si firme partenere. in Romania firma partenera este Kontakt Data SRL, www.kontakt.ro. Site-ul ofera servicii gratuite de cautari de job-uri si publicari de CV-uri pentru candidati, respectiv cautari de CV-uri si publicari de job-uri pentru firme si agentii de recrutare. In prima pagina se listeaza numarul de clienti inscrisi. Exista help si lista de intrebari frecvente pe grupe de utilizatori. Fiecare site national are o pagina de stiri si link-uri utile in domeniu. Serviciile site-ului includ si traduceri profesionale, inregistrare offline ca si dezvoltare web si business to business international pentru firme.

http://www.globalrom.net/
Site in engleza al GlobalRom International, companie de selectie-recrutare pentru specialisti din domeniul IT. Aplicantii inregistrati isi pot inscrie si actualiza datele personale pentru a putea fi consultate de companii sau pot cauta locuri de munca. Companiile si serviciile de intermediere se pot inregistra gratuit pentru a identifica specialistii adecvati cerintelor lor intr-o baza de date cu resume-uri.

http://www.greencard-connection.ro/
Site in romana si germana al unei firme neprecizate cu sediul in Bonn care intermediaza contacte intre specialistii in domeniul IT din Romania si firme germane interesate in recrutarea de angajati straini cu inalta calificare in domeniu. Serviciile sunt gratuite pentru cei care cauta de lucru. Site-ul prezinta conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca doritorii de astfel de locuri de munca, modul de a trimite informatiile solicitate si CV-ul. Se precizeza si documentele care trebuiesc aduse de candidati la intrevederile de preselectie care au loc in Bucuresti. Se mai prezinta ofertele existente la ora actuala si data urmatoarei preselectii din Bucuresti (informatie neactualizata la momentul efectuarii prezentei recenzii).

http://www.itclimber.com/
Site in engleza al Rogenerator SA Bucuresti care faciliteaza recrutarea specialistilor IT din Europa de Est si din alte tari in curs de dezvoltare de catre companii locale si occidentale. Listeaza numarul de specialisti inregistrati si numarul de oferte de job-uri. Exista link pentru testarea gratuita a capacitatilor profesionle (400 de teste pentru specialistii IT) la www.brainbench.com ceea ce poate creste sansele profesionale. Exista stiri internationale de ultima ora in domeniu. Se pot cauta job-uri dupa cuvinte cheie. Specialistii IT se pot inregistra gratuit pentru a gasi job-uri, pentru a alcatui un CV adecvat si pentru a fi notificati cand se ivesc job-uri apropiate calificarilor lor. Companiile beneficiaza contra cost de avantaje legate de recrutare-selectie rapida si multicrieriala.

http://www.itgenerator.com/
Site in engleza al Mentor Strategies pentru specialisti IT. Candidatii se pot inregistra pentru a-si construi un resume profesional cu un “resume wizard”, pentru a face cerere pentru un job, pentru a stoca pana la 5 cover letter, pentru a primi mesaje despre situatia unor cereri, pentru a primi invitatii de a face cerere pentru un job sau a veni la interviu. Se anunta pentru in curand un “job hunter” care va gasi job-urile potrivit unui criteriu dorit de candidat. Candidatii pot sa-si caute job-uri in mod gratuit si intr-o lista in care se mai indica si termenul limita (“deadline”) si salariul. Companiile pot sa anunte posturi IT sau proiecte IT in mod gratuit sau sa utilizeze mijloace avansate de selectie-recrutare (ca de exemplu indicarea calitatilor dorite de la candidati pentru a-i regasi numai pe cei care satisfac criteriile dorite). Site-ul indica numarul de resume-uri, numarul de companii, numarul de job-uri si suma salariilor pe luna (min-max) a joburilor listate. Site-ul are o lista de help-uri si un Help Desk disponibil de luni pana vineri intre orele 9 si 18. Exista si un test cu intrebari de perspicacitate cu premii.

http://www.job2all.com/
Site al Job2all International cu versiune si pentru Romania. Contine un motor de cautare a candidatilor dupa diferite criterii si oferte de munca pentru orice domeniu. CV-urile din baza de date beneficiaza de publicitate in Romania, Olanda, Italia, Spania si Germania. Pe site se gaseste un job-engine cu 12 optiuni de cautare sau cautare avansata (pentru o persoana deja cunoscuta). Exista si facilitate de adresa e-mail. Site-ul contine un ghid legislativ concis privitor la dreptul la munca in Romania. La “piata muncii” exista un buletin informativ lunar.

http://www.job-consulting.ro/
Site fara administrator precizat unde candidatii isi pot inscrie un CV online in baza de date. Ei beneficiaza si de multiple sfaturi si exemple privind alcatuirea unui CV, a unei scrisori de intentie ca si in privinta prezentarii la interviu. Pe site exista si 11 teste legate de resursele umane si abilitatile psiho-sociale. Firmele dispun de un formular online de precizare a datelor despre cadidatii cautati. Angajatorii  beneficiaza de sfaturi privind intervievarea, criteriile de alegere a candidatilor, etapele selectiei, greselile care se fac in acest proces, trucurile recomandate unui bun ascultator (la interviu) si cele 11 teste de mai sus. Din site nu reiese clar cum se pot cauta in bazele de date ofertele/cererile de locuri de munca.

http://jobs.uite.ro
Site cu anunturi de cereri/oferte de locuri de munca. Prezinta doar anunturi care pot fi plasate gratuit de utilizatori inregistrati.

http://www.munca.ro/
Site fara administrator precizat pentru cereri/oferte de lucru. in prima pagina se listeaza ultimele 10 job-uri si exista posibilitatea inregistrarii. Exista o pagina de link-uri  spre site-uri internationale din domeniu. Solicitantii de locuri de munca pot sa-si completeze CV-ul, sa contacteze angajatorii sau sa fie contactati de acestia. Ofertantii de locuri de munca pot, in urma inregistrarii, sa contacteze aplicantii sau sa fie abordati de catre acestia.

http://www.snelling.ro/
Site in engleza al companiei Snelling Personnel Services. Prezinta compania si serviciile oferite clientilor. Contine statistici, inclusiv grafice, despre profilul clientilor, locurile de plasare a lor si serviciile oferite pana in prezent. Site-ul trateaza in detaliu serviciile de recrutare, consulting in resurse umane ca si de training oferite de firma. Prezinta ofertele de munca la ora curenta pentru clientii Snelling. Se indica si datele de contact ale oficiilor din Bucuresti, Timisoara si Sofia (Bulgaria).

http://www.suajobs.com/
Site in engleza (cu unele pagini si in romana) care ofera specialistilor din Romania posibilitatea lucrului in SUA dar si in Canada, Australia, Marea Britanie. Publica resume-uri (care pot fi vazute de companii) si job-uri. Se dau indicatii pentru resume, scrisoarea de intentie, interviu. Listeaza job-uri din domeniul IT si sunt anuntate pentru in curand job-uri de vara. Exista o lista de intrebari si raspunsuri specifice.

Aceste articole au fost preluate de pe situl www.preturi.ro ( luna Iunie 2001 )

Nota
Dreptul de autor pentru acest articol apartine in totalitate si in mod exclusiv autorului acestuia .

Pagina anterioaraPagina urmatoare 


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE