LISTE DE DISCUTII
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINESS

WEBDESIGN

E-BOOKS
ARTICOLE
  Afaceri online
 < Webdesign >
  Comert electronic
  Programe afiliate

  E-book
 
Diverse
HARTA SIT


[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]

Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

Chat Chat

Trimite un email

Trafic counter

Site Meter


LISTE DE DISCUTII


CREEAZA UN GRUP


Printre multele solutii la probleme practice, Internetul îti da si posibilitatea sa creezi un grup în care oameni din tota lumea sa participe la discutii si la schimburi de informatii, pe tema propusa de creatorul grupului. Nu e nevoie sa fii doar foarte dornic de conversatie ca sa simti ca ti-ar fi de folos un astfel de grup. Aproape în orice domeniu ai lucra, schimbul de opinii poate fi foarte util, si ai avea si certitudinea ca toti participantii la grup sunt efectiv interesati de subiectul discutiilor, altfel nu s-ar înscrie.

Un exemplu - si de unde mi-a venit ideea - este cazul firmelor care îsi fac reclama trimitând mesaje de e-mail la întâmplare, facând asa-numitul spam, adesea iritând destinatarii neinteresati si aducând astfel mai mult daune imaginii firmei lor, decât clienti noi. Dar daca un asemenea spammer se decide sa treaca la metode mai civilizate si mai eficiente, el poate sa înfiinteze un grup de discutii pe o tema în care se înscrie si obiectul firmei sale. În acest grup va avea garantia ca se înscriu numai persoanele interesate de subiect, si anunturile sale vor ajunge mereu la tinta, la oameni care accepta sa le primeasca prin simpla înscriere în acel grup.

Ce ar fi de facut, concret, pentru ca un astfel de grup sa devina functional? În primul rând, trebuie creat grupul, pe un server care gazduieste liste sau grupuri de discutii prin e-mail. Deja exista mai multe asemenea servere populare, printre care se numara si Yahoo! Groups, prin care si eu transmit revista. Grupul Infonet News nu este destinat discutiilor, si daca un membru al grupului trimite un mesaj pe adresa InfonetNews@yahoogroups.com, mesajul lui nu ajunge la ceilalti membri ai grupului, ci numai la mine. Dar se întâmpla asa pentru ca am configurat grupul sa functioneze astfel. Alte grupuri pot fi configurate sa functioneze ca grupuri de discutii între membri.
Asadar, ca sa creezi un grup, trebuie doar sa alegi serverul unde va fi gazduit, apoi sa intri în pagina acelui server, cu browserul, si sa urmezi instructiunile de pe ecran ca sa creezi grupul. Câteva dintre cele mai populare servicii gratuite pentru grupuri mai sunt:

· Smart Groups ListBot Cool List Topica
Alte resurse si informatii despre servicii de acest gen poti gasi la:

· Tile.NET Lists CataList Webcom.COM

Modul de creare a grupului si optiunile pe care le poti stabili pentru grupul creat variaza de la un serviciu la altul, deci ai de unde alege. Dupa ce creezi grupul, trebuie sa citesti atent instructiunile de administrare a lui si sa-l configurezi dupa dorinta. Poti stabili si regulile de participare pentru membri, si sa te asiguri ca membrii le vor citi imediat ce se înscriu, fie trimitându-le automat textul cu regulile la înscriere, fie indicându-le adresa de web unde se gasesc instructiunile respective. Orice astfel de grup are o serie de optiuni de automatizare pentru anumite operatii de acest gen, si le poti configura ca sa ajute în ceea ce vrei sa realizezi cu grupul nou creat.

Urmatorul pas ar fi sa inviti în grup câtiva prieteni sau persoane care stii sigur ca ar putea fi interesate sa se înscrie. Ar fi un început, chiar daca e vorba de un numar mic de membri, ca sa testezi functionarea si sa vezi daca poti sa îmbunatatesti optiunile de configurare a grupului. Dar probabil ca doresti ca grupul sa ajunga sa aiba un numar cât mai mare de membri.
Ca sa se înscrie si mai multi membri în grupul tau, trebuie sa faci o campanie de popularizare a lui pe web. Asta nu înseamna sa faci spam, ci sa dai anunturi numai în locurile unde mesajele tale nu vor provoca reactii adverse, ci interes. Daca stii despre alte grupuri pe teme similare, te poti înscrie la ele (fie si temporar) ca sa dai un anunt despre grupul nou înfiintat. În acest caz, e bine sa tii cont (chiar de la crearea grupului) ca nu vei avea prea mult succes daca grupul tau nu aduce nimic nou. În anuntul tau, nu uita sa punctezi ce aduce nou grupul tau, ce ofera el diferit fata de ceea ce ofera alte grupuri.

Alte anunturi poti trimite la publicatiile electronice de profil si la siturile specializate în stiri din domeniul în care se înscrie grupul tau. Orice serviciu nou aparut constituie o stire pe care orice redactor o va aprecia si o va adauga - chiar gratuit - în paginile sale daca doreste, într-adevar, sa ofere cititorilor sai stiri la zi. mai poti da anunturi în forumurile de discutii online, sau în rubricile de anunturi gratuite ale siturilor cu mica publicitate, dar acestea au un randament mai scazut.
O metoda puternica de popularizare este sa înscrii adresa paginii de web a grupului la motoarele de cautare din România si din lume. Daca grupul nu are deja o pagina de web publica pe serverul care îl gazduieste, poti crea tu însuti o astfel de pagina. Ea trebuie sa cuprinda informatii cât mai clare despre grup, o procedura simpla de înscriere în grup, si - daca vrei - chiar sa ofere acces la arhiva de mesaje a grupului.
Adresele de web si de e-mail ale grupului le poti strecura, apoi, în semnatura pe care o pui la orice mesaj de e-mail. Mai ales daca ai multa corespondenta si participi si în alte grupuri de discutii, o asemenea metoda este discreta, nu este persuasiva si poate atrage atentia multora.

Daca faci toti acesti pasi, vei constata ca grupul tau va începe sa creasca. Dar nu te rezuma la atât. Trebuie sa dai si viata grupului, sa-l mentii activ, întretinând discutiile si stimulând interesul membrilor pentru subiect prin informatii utile. Anunturile publicitare vor putea sa se înscrie armonios în cadrul unor discutii despre servicii si produse din categoria celor pe care le oferi. În plus, poti descoperi, din aceste discutii, idei foarte valoroase chiar pentru munca sau firma ta.
Asadar, iata o solutie, este la îndemâna ta pe Internet, este ca un cadou, dar depinde numai de tine sa o aplici si sa o valorifici, fiindca nimic nu se poate darui cu forta.

FA-TI UN YAHOO! ID


În numarul precedent recomandam crearea de grupuri de discutii pentru aceia care doresc sa înfiinteze o comunitate virtuala pentru discutii si anunturi pe anumite teme. Fiindca pentru multi aceasta operatie poate parea dificila, o sa descriu aici cum decurge ea, daca se creeaza un grup la Yahoo!Groups. Atrag atentia ca instructiunile nu sunt valabile pentru orice alt serviciu de acest gen, si ca procedura se poate modifica în timp chiar si pentru Yahoo!Groups. Dar sper sa fie întelese câteva operatii de baza, si mai ales faptul ca, în asemenea proceduri, trebuie sa citesti atent si sa urmezi instructiunile din paginile cu formularele procedurii.

Primul pas consta în a intra la adresa Yahoo!Groups, si daca nu esti înregistrat ca utilizator al serviciilor Yahoo!, esti salutat ca Guest ("oaspete"). În aceasta calitate poti vizita paginile serviciului, poti cauta grupuri si poti citi informatiile publice din ele, dar ca sa poti folosi toate serviciile oferite, inclusiv ca sa poti crea tu însuti grupuri noi, trebuie sa te înregistrezi ca utilizator Yahoo! În pagina de intrare de la Yahoo!Groups exista un link Click here to register ("Da click aici ca sa te înregistrezi").
Daca dai click pe acel link, ti se afiseaza formularul cu titlul Sign Up for your Yahoo! ID ("înscrie-te ca sa obtii un Yahoo! ID"), si trebuie sa completezi o serie de rubrici cu datele tale:

· Yahoo! ID: Acesta va fi numele tau de utilizator Yahoo!, similar cu un nume de cont - deci poate fi un sir de litere si cifre precum "liliana56" ori "pan2314rr"). El va aparea si în adresa de e-mail pe care o vei primi la Yahoo!, care va fi de forma liliana56@yahoo.com. Daca scrii aici un ID care exista deja, ti se va cere sa-ti alegi un alt ID.
· Password: Aici trebuie sa-ti alegi parola contului tau de la Yahoo! Este important sa fie o parola greu de ghicit de catre intrusi, dar pe care tu sa n-o uiti. Atentie! În parola, literele mari nu sunt identice cu literele mici corespondente ("A" si "a" sunt vazute ca litere diferite).
· Re-type Password: Aici trebuie sa scrii înca o data parola, pentru evitarea greselilor de scriere. Daca ce scrii aici nu coincide exact cu ce ai scris la rubrica precedenta, ti se cere reintroducerea parolei, tot de doua ori.
· Security Question: Aici poti scrie o întrebare al carei raspuns sa te ajute sa-ti amintesti parola, în caz ca o uiti. Daca se întâmpla sa uiti parola, ti se va pune aceasta întrebare, si raspunsul la ea îti va putea ajuta sa-ti amintesti parola.
· Your Answer: Aici scrie raspunsul la întrebarea de mai sus. El trebuie sa fie cât mai simplu si usor de dat identic de catre tine, dar greu de ghicit de catre altii, si trebuie sa-ti sugereze parola exacta, pentru cazul ca ai uitat-o.
· Birthday: Aici vei selecta din listele de optiuni datele corespunzatoare zilei tale de nastere. Este important sa dai date exacte pentru a fi corect fata de furnizorii serviciului, iar pe de alta parte serviciile Yahoo! nu sunt accesibile persoanelor sub o anumita vârsta fara asentimentul parintilor.
· Alternate Email: Scrie aici o alta adresa de e-mail pe care o folosesti, daca ai. Ea va putea fi folosita ca sa primesti mesaje în caz ca ai probleme cu folosirea casutei de la Yahoo! (de pilda, daca ai uitat parola de la Yahoo!, aceasta îti poate fi trimisa pe adresa de e-mail alternativa).
· Language & Content: Trebuie sa indici limba în care vrei sa primesti diverse mesaje si notificari administrative de la Yahoo!
· Zip/Postal Code: Codul postal al localitatii unde traiesti.
· Gender: Vei alege sexul tau, între male (masculin) si female (feminin).
· Occupation: Ocupatia ta, aleasa dintr-o lista de ocupatii generice.
· Industry: Industria/Domeniul în care lucrezi, ales tot dintr-o lista de domenii generice.
· Contact me occasionally about special offers and Yahoo! features. - daca nu bifezi aceasta optiune, ce urmeaza sub ea nu mai conteaza. Dar daca o bifezi, înseamna ca esti de acord sa primesti automat mesaje cu stiri si reclame din domeniile pe care le bifezi în grupul de optiuni aflat sub aceasta optiune (Interests).

Înainte de a trimite formularul, sau chiar înainte de a-l completa, poti citi regulile Yahoo!Groups dând click pe linkul Terms of Service, sau poti citi angajamentul pe care si-l ia Yahoo! de a pastra confidentiale datele tale, daca dai click pe linkul Privacy Policy. Ca sa pastrezi în ecran formularul deja completat, e preferabil sa dai click-dreapta pe un link si apoi sa alegi comanda Open in New Window din meniul care apare.

În final, poti da click pe butonul Submit ca sa trimiti formularul completat. Daca nu ai completat corect datele, sau daca ID-ul propus exista deja, trebuie sa corectezi aceste date. Daca toate datele sunt completate corect, în final ti se cere numele si prenumele pe care va fi înregistrat contul, si dupa apesi înca o data pe un buton Submit, esti anuntat ca ai fost înregistrat ca utilizator Yahoo! si poti folosi serviciile Yahoo!Groups.

De fapt, cu acelasi Yahoo! ID si cu aceeasi parola vei putea avea acces si la alte servicii Yahoo! De pilda, din momentul în care obtii un Yahoo! ID, devine functionala casuta de mail cu adresa amintita mai sus, si accesibila cu Yahoo! ID-ul si cu parola ta, deci ai o noua adresa de e-mail, gratuit. Aceasta casuta o poti folosi oricând, din browser, si ea poate fi o solutie de rezerva ca sa trimiti si sa primesti mesaje de e-mail în caz ca alte adrese de e-mail pe care le ai sunt temporar nefunctionale.
În aceeasi procedura de înregistrare descrisa mai sus se poate intra si pe alte cai, din alte pagini de la Yahoo!, de pilda de la Welcome to Yahoo! sau de la Yahoo!Mail. Am prezentat-o pornind de la Yahoo!Groups deoarece în numarul viitor voi prezenta procedura de creare a unui grup la Yahoo!Groups.

Desigur, Yahoo! nu se va obosi sa verifice toate datele introduse de tine, dar daca introduci date personale false, risti sa le uiti la un moment dat. De asemenea, în unele cazuri datele înscrise pot fi folosite ca sa fii contactat direct, si daca ai câstigat vreun premiu online sau daca e vorba sa închei o afacere, folosirea de date false te poate face sa ratezi sansa respectiva.
Tu alegi daca tot ce vei face va fi bazat pe un adevar sau pe un fals...

CUM CREEZI UN GRUP LA YAHOO!



Ca sa deschizi un grup de discutii la Yahoo!Groups, începi prin a intra în situl http://groups.yahoo.com, si da click pe linkul Start a New Group ("deschide un grup nou"). Daca ai intrat în pagina ca oaspete (Guest), înainte de orice operatie legata de deschiderea noului grup, ti se cere sa te identifici prin Yahoo ID-ul tau si prin parola, pe care le-ai primit când te-ai înregistrat ca utilizator al serviciilor Yahoo (am descris cum se face asta în numarul precedent al revistei).

De aici urmeaza sa completezi o serie de formulare care vor descrie grupul. Unele optiuni ramân definitive pentru grup, altele pot fi modificate si ulterior. Daca vei citi cu atentie explicatiile din formulare si vei reflecta atent la optiunile alese, vei putea configura grupul în mod optim, înca de la creare.

1. Describe Your Group ("descrie grupul") este primul formular, în care trebuie sa indici câteva caracteristici de baza ale grupului. Acesta este singurul pas obligatoriu, celelalte fiind în functie de optiunile tale de la primul pas, de felul în care folosesti serviciile Yahoo sau la - pentru ultimul pas - alegerea ta.

· Name Your Group ("numeste grupul"). Alege numele grupului, care poate fi un nume alcatuit din mai multe cuvinte, si va fi afisat în pagina grupului si în rezultatele cautarii de grupuri pe web. De exemplu, sa cream un grup numit Discutii despre Infonet Buzau. Pentru evitarea surprizelor, recomand renuntarea la diacriticele limbii române.

· Enter your Group email address ("introdu adresa de e-mail a grupului"). Adresa de e-mail va fi de forma adresa_grup@yahoogroups.com, dar tu trebuie sa alegi partea adresa_grup. Ea poate contine litere si cifre, precum si simbolul underscore ("_"), dar în nici un caz nu va contine spatii, si nici alte simboluri. Pentru ca adresa sa fie usor de memorat, recomand alegerea unui sir scurt de caractere, pe cât posibil. Pentru grupul de mai sus, voi pune Infonet_Buzau, deoarece exista deja la Yahoo un grup cu numele infonet, pentru discutii generale despre Internet în engleza (acel grup nu are legatura cu firma noastra). Ca sa verifici în prealabil daca nu exista deja un grup cu aceeasi parte adresa_grup pe care vrei sa o folosesi pentru grupul tau, poti verifica încercând sa vizitezi pagina http://groups.yahoo.com/group/adrea_grup (unde înlocuiesti adresa_grup cu ceea ce vrei sa apara în adresa grupului tau). Daca ti se spune Oops!... si ca nu exista pagina respectiva, atunci înseamna ca poti folosi acea adresa_grup pe care o vrei. Altfel, trebuie sa alegi altceva pentru adresa_grup.

· Describe your Group ("descrie grupul"). În cel mult 2000 de caractere (litere, spatii si orice simboluri) trebuie sa descrii grupul pe întelesul tuturor. Aceasta descriere va fi afisata în pagina grupului. Descrierea e bine sa fie clara si concisa. Pentru grupul dat ca exemplu, eu as scrie: "Grup de discutii despre serviciile firmei Infonet, ISP din Buzau, Romania, rezervat tuturor celor care doresc sa-si exprime opinia, sa ofere sugestii sau sa afle detalii legate de aceste servicii."

· Select primary language ("Alege limba principala"). Dintr-o lista de optiuni, alege limba care va fi folosita în principal în cadrul grupului. Este un detaliu important, fiindca un vizitator al grupului va putea afla de la început daca pe grup se vorbeste o limba pe care o cunoaste. Pentru limba româna, alege Romanian.Daca limba în care vrei sa se discute în grup nu apare în lista, alege Other.

· Select directory listing type ("Alege tipul de afisare în catalog"). Grupul tau poate fi afisat în catalogul grupurilor de la Yahoo, ca sa poata fi gasit de oricine, daca alegi optiunea Listed, sau nu va fi afisat daca alegi optiunea Unlisted.

· Select membership type ("Alege tipul de înscriere"). Aici poti alege între optiunile:
· Open ("deschisa") - înscriere deschisa, oricine se poate înscrie automat.
· Restricted ("restrictionata") - orice cerere de înscriere trebuie aprobata de catre tine
· Closed ("închisa") - nu se accepta înscrieri, dar tu poti invita (poti înscrie manual) noi membri.

· Select moderation type ("alege tipul de moderare"). Un grup este moderat când mesajele trimise catre el nu ajung direct la grup, ci sunt blocate sau trebuie sa fie aprobate în prealabil de catre un moderator. Aici ai optiunile:
· Unmoderated ("nemoderat") - orice mesaj trimis pe adresa grupului este retrimis automat catre membrii grupului si este inclus în arhiva de mesaje a grupului.
· Moderated ("moderat") - orice mesaj trebuie sa astepte aprobarea ta ca sa poata fi trimis catre membrii grupului si sa intre în arhiva de mesaje.
· Newsletters ("buletin de stiri") - numai tu poti trimite mesaje pe adresa grupului - asa este configurat grupul prin care difuzez revista.

2. Classify your Group ("clasifica-ti grupul"). Aici trebuie sa alegi categoria în care vrei sa apara grupul tau în catalogul grupurilor de la Yahoo! Poti naviga prin categorii si subcategorii pâna când ajungi la subcategoria cea mai potrivita, sau poti folosi caseta de cautare (Search) ca sa gasesti o categorie adecvata. Când ai ajuns în categoria respectiva, da click pe linkul Place my group in .... Eu am înscris grupul creat ca exemplu în categoria Computers-Internet/Internet/General. Acest pas poate fi sarit daca ai ales ca grupul tau sa nu fie afisat în catalog.

3. Select your Yahoo! profile and email address ("alege profilul Yahoo" si adresa de e-mail"). Daca ai un singur profil Yahoo si o singura adresa de e-mail, nu ai ce sa alegi si vor fi folosite acestea. Dar daca ai mai multe adrese de e-mail asociate cu profilul tau de la Yahoo, trebuie sa alegi pe care dintre ele vei primi mesajele grupului.

4. Invite people to your Group ("invita lumea în grupul tau"). În acest ultim pas, poti sa trimiti invitatii prin e-mail persoanelor care crezi ca ar putea fi interesate sa se înscrie în grupul nou creat. În prima caseta mare trebuie sa scrii adresele lor de e-mail, câte una pe un rând. Sub aceasta este o alta caseta unde poti scrie un mesaj de bun-venit (Welcome message) care va fi inclus în mesajul pe care îl vor primi cei invitati. În final, ca sa trimiti invitatiile, faci click pe butonul de invitare Invite. Dar poti sa sari peste acest pas, daca apesi pe butonul Skip this step, si vei putea trimite ulterior invitatiile.

Dupa ultimul pas, va aparea o pagina în care esti anuntat ca grupul a fost creat si deja este functional cu minimul de configurari indicate. În continuare, poti sa-i modifici configurarile si sa-l aranjezi cum vrei, folosind facilitatile permise de Yahoo!Groups. Dar despre configurarea detaliata vom discuta în numarul viitor. Poti înceep imediat sa-i faci reclama, adica sa-l anunti (indicând adresa de abonare - de pilda Infonet_Buzau-subscribe@yahoogroups.com pentru grupul creat de mine) în diverse locuri de pe Internet, acolo unde este cel mai probabil sa vada anuntul cei care ar putea fi cu adevarat interesati de acest grup. Oricum, grupul poate începe deja sa functioneze, si poti avea surpriza ca se înscriu oameni în el înainte sa-l anunti tu, daca ei îl pot gasi în catalogul de grupuri.

De aici încolo, ca proprietar al grupului (owner), tu îi faci regulile si îi asiguri functionarea, deci depinde numai de tine daca tot ce faci va avea succes si va fi de folos celorlalti.

CONFIGURAREA GRUPULUI



Dupa ce în numarul precedent am descris modul în care poti sa creezi un grup de discutii prin e-mail la Yahoo!Groups, continui cu prezentarea câtorva optiuni pe care le poti configura oricând dupa crearea grupului tau. Pentru aceasta, trebuie sa intri în pagina grupului de la Yahoo. Adresa paginii oricarui grup Yahoo! are forma http://groups.yahoo.com/group/adresa_grup - unde ultima portiune, adresa_grup este cea pe care ai indicat-o tu însuti la crearea grupului, si tot ea face parte si din adresa de e-mail a grupului.

Oricine poate intra în pagina unui grup de la Yahoo!, dar ceea ce poate face acolo depinde de calitatea sa fata de acel grup. Daca esti un simplu vizitator (oaspete), si nu esti membru al grupului, poti vedea doar acele sectiuni din pagina grupului care sunt publice. Daca esti membru al grupului, vei avea acces la toate sectiunile si serviciile grupului, care sunt destinate membrilor. Daca esti manager al grupului, poti efectua operatii de moderare si administrare a grupului, în limitele drepturilor care ti-au fost conferite de catre detinatorul (owner-ul) grupului. Iar daca esti detinatorul grupului, ai toate drepturile de administrare si configurare a grupului, inclusiv dreptul final de a sterge (desfiinta) grupul.

Pagina grupului are multe sectiuni, care includ diverse informatii despre grup si servicii prin care grupul îsi desfasoara activitatea. Pe lânga schimbul de mesaje prin e-mail, exista multe alte servicii, adesea mai rar folosite, totusi la îndemâna si foarte utile.
Configurarea grupului înseamna stabilirea acelor optiuni conform carora tu, ca detinator al grupului, doresti sa functioneze grupul si diversele servicii asociate lui, inclusiv aspectul paginii grupului. În meniul din stânga paginii grupului, vei gasi sectiunea Settings (setari, configurari), si aici trebuie sa dai click ca sa configurezi optiunile dorite. În pagina Settings a grupului vei gasi mai multe rubrici, si pentru a modifica optiunile unei rubrici, trebuie sa dai click pe butonul Edit din dreptul numelui rubricii respective.

Iata rubricile unde poti modifica optiuni, cu descrierea lor pe scurt:

· Description ("descriere") - aici se introduc datele de descriere sumara a grupului care sunt afisate în pagina grupului. Sunt datele pe care vrei sa le vada imediat orice nou-venit ca sa-si faca o idee cât mai corecta despre grupul tau. Majoritatea sunt date deja stabilite la crearea grupului.

· Photo ("fotografie") - poti indica URL-ul (adresa de web) a unei imagini care va fi afisata în pagina grupului, ca o sigla a grupului tau. Fotografia nu e obligatorie.

· Category ("categorie") - este categoria în care este listat grupul tau în catalogul de grupuri Yahoo, obligatorie daca ai optat pentru includerea grupului în catalog.

· Welcome Message and Footer ("mesaj de bun-venit si de încheiere") - aici poti introduce textul pentru aceste mesaje:
· Mesajul de bun-venit este acel mesaj pe care îl primeste automat orice nou membru al grupului, imediat dupa ce se înscrie. Poti include în el un salut, o scurta descriere a grupului si a regulilor lui, adrese de comunicare, de abonare sau de dezabonare si tot ce ai vrea sa stie imediat un nou-venit în grup.
· Mesajul de încheiere este un text scurt care este adaugat automat la sfârsitul oricarui mesaj primit pe adresa grupului, înainte ca el sa fie retrimis catre membrii grupului. Poti include în el instructiuni de retragere din grup, un mic banner publicitar, sau orice alta informatie, dar nu exagera cu marimea textului - mai mult de 3-4 rânduri pot fi suparatoare pentru membrii grupului fiindca le vor primi repetate în fiecare mesaj al grupului.

· Auto-delivered files ("fisiere livrate automat") - aici sunt afisate acele fisiere trimise automat unui membru al grupului în anumite momente: la înscriere, la retragere, la excludere, sau tuturor membrilor la intervale de 2 saptamâni ori lunar. Aceste fisiere trebuie puse în pagina în sectiunea Files ("fisiere") si atunci când pui un fisier (prin upload) poti specifica si daca el va fi trimis automat sau nu. Numai la upload poti modifica aceste optiuni.

· Remote Group Settings ("setari pentru grup de pe alt server") este o rubrica utila numai pentru acele grupuri care sunt deservite de alt server de mail decât Yahoo, dar vrei sa administrezi la Yahoo o arhiva a acelui grup. Optiunea este mult mai rar folosita, probabil n-o sa ai nevoie de ea.

· Posting ("trimiterea mesajelor") - aici poti stabili sau modifica optiunile legate de formatul mesajelor si de felul în care sunt tratate ele de grup sau de serverul de mail. Aici poti stabili cine are dreptul sa trimita mesaje pe adresa grupului (oricine, numai membrii sau numai moderatorul), daca discutiile grupului sunt moderate sau nu, daca sunt sau nu sunt permise fisiere atasate la mesaje, sau la cine merg replicile la un mesaj al grupului, date cu comanda Reply (la tot grupul sau numai la expeditorul mesajului la care se da replica). Aici se poate stabili si un Subject_tag, adica un marcaj care este adaugat automat în subiectul oricarui mesaj al grupului, pentru ca membrii sa poata distinge mai usor mesajele grupului de alte mesaje primite de ei.

· Membership Type ("tipul de participare") - aici poti stabili daca vrei ca înscrierea membrilor în grup sa fie deschisa pentru oricine (la cerere acceptata automat), sau sa fie controlata de tine. În ultimul caz, fie trebuie sa aprobi cererile de înscriere, fie nu se accepta cereri de înscriere, dar tu poti înscrie persoane în grup, trimitându-le invitatii.

· Features and Options ("facilitati si optiuni") - aici poti stabili modul de utilizare pentru facilitatile suplimentare asigurate pentru orice grup de la Yahoo (chat, arhiva de fisiere, baze de date, calendar, sondaje, arhiva de mesaje, lista de membri etc.). Poti alege, pentru fiecare dintre ele, daca este deschisa pentru oricine, sau numai pentru membri, sau daca este complet inactiva (inaccesibila).

· Colors ("culori") - aici poti alege schema de culori pentru pagina grupului. Ai la dispozitie câteva scheme de culori gata facute, sau poti sa-ti construiesti o schema proprie.

· Delete Group ("sterge grupul") este rubrica unde un simplu buton îti permite sa initiezi actiunea de desfiintare a grupului. Îti doresc sa nu ai nevoie de asa ceva, si grupul tau sa functioneze mult si bine, cu folos pentru toti membrii lui.
Descrierea în detaliu a modului de schimbare a optiunilor ar lua prea mult. În plus, sa nu uitam ca asemenea situri sunt mereu supuse modificarilor, deci este posibil ca aceste instructiuni sa nu mai fie valabile peste un timp, daca Yahoo va modifica interfata. Sau pot apare facilitati si optiuni noi. În orice caz, cu ceea ce ai acum la îndemâna poti configura grupul astfel încât el sa functioneze în asa fel încât sa poata servi cât mai bine obiectivul pentru care l-ai creat.
Instrumentele sunt la îndemâna ta, iar deciziile îti apartin.

Aceste articole au aparut in buletinul informativ Infonet News
webmaster@infonet.ro

Nota
Drepul de autor pentru acest articol apartine in totalitate si in mod exclusiv autorului acestuia .

 


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE