Listele de corespondenta
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINESS

WEBDESIGN

E-BOOKS
ARTICOLE
  Afaceri online
 < Webdesign >
  Comert electronic
  Programe afiliate

  E-book
 
Diverse
HARTA SIT


[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]

Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

Chat Chat

Trimite un email

Trafic counter

Site Meter

 

Listele de corespondenta


Posta electronica, un component al Internet-ului, este cea mai rapida, usoara si ieftina cale de comunicare. Prin intermediul unui singur clic de mouse este posibila expedierea mesajelor dumneavostra (scrisori ce include text, imagini, audio, video, si oricare fisiere binare) prin toata lumea. Intregul mesaj poate agunge la destinatie doar in citeve secunde.

Listele de corespondenta nu prezinta altceva decit un alt tip de e-mail. Obiectivul acestora este de a permite schimbul de informatii intre oamenii ce au interese comune. Temele la care se refera listele de corespondenta sunt deseori sunt foarte specifice. Curent, Internet-ul dispune de zece mii de liste de corespondenta. Sa presupunem ca 100 de oameni manifesta interes in domeniul microeconomiei. Toti acesti oameni se pot inscrie (abona) la una dintre listele de corespondenta pentru a efectua schimb de informtie. Adica, atunci cind o persoana trimite un e-mail intregului grup, ceilalti 99 de oameni primesc e-mail-ul. Deci, daca sunteti cointeresat in microeconomie, trebuie sa gasiti o lista de corespondenta in Internet care contine acesata informatie. Si daca va abonati la aceasta lista, veti primi numeroase mesaje e-mail referitor la microeconomie. Dumneavoastra la fel puteti expedia mesaje despre microeconomie celorlalti membri ai grupului. Listele de corespondenta pot fi foarte mici (doar 3 sau 4 oameni) sau enorme (mii de participanti).

Functionarea listelor de corespondenta

Listele de corespondenta in Internet pot avea un volum nemaipomenit de informatie (mesaje e-mail). Volumul enorm poate cauza dificultati si pierdere de timp oamenilor. Ca rezultat, au fost intemeiate programe speciale de calculator, numite list servers, pentru a conduce cu aceste liste de corespondenta. Aceste list server? conduc cu majoritatea listelor de corespondenta existente in Internet. Exista trei tipuri principale de list servers: Listserv, Majordomo si Listproc. Atunci cind doriti sa va abonati la o lista de corespondenta, trebuie sa expediati list server-ului un mesaj-cerere de acceptare. Insa, atunci cind inaintati cererea, tineti cont de faptul (element important) ca nu comunicati cu o persoana ci chiar cu o programa de calculator numita list server. Dupa expedierea cererii de acceptare, list server-ul (programa de calculator) va alatura listei (insa in caz de ciocnire cu liste de access de restrictie, inaintati cererea persoanei ce poarta responsabilitate pentru aceste liste, asa ca ea sau el sa va permita alaturarea la aceste liste). Apoi, automat list server-ul va trimite informatie adaugatoare incit priveste lista si de asemenea cele doua adrese e-mail cu ajutorul carora veti fi in stare sa folositi lista si bineinteles informatiea referitoare insasi listei de corespondenta. Veti avea nevoie de doua adrese e-mail la utilizarea listei de corespondenta. Daca un list server (programa de calulator) conduce cu listele de corespondenta, una dintre aceste adrese va fi necesara la trimiterea comenzilor list server. Drept exemple de "comenzi" va pot servi urmatoarele:

  1. sugerarea liste server-ului cind doriti sa va abonati
  2. cind doriti sa anulati abonarea
  3. cind aveti nevoie de mai multa informatie sau ajutor privitor lista de corespondenta.


Comenzile, pentru fiecare tip de list servers (Listserv, Majordomo si Listproc) difera putin. Insasi listele de corespondenta de obicei furnizeaza informatie specifica pentru a va indruma in procesul abonarii. Aici dam un exemplu de o sesiune pentru a primi informatie ajutatoare si pentru abonarea la listserv-erele e-commerce. Mesajul e-mail transmis majordomo@listserv.interhop.net continea doar un singur cuvint si nu continea subiect.

help
replica serverului fusese un mesaj voluminos, continind instructiuni referitoare la utilizarea acestuia. Daca ar necesita ajutor uman, ar fi inscris urmatoarele.

Majordomo-admin@listserv.interhop.net

Ar fi o ideie buna de a nu deranja administratorul din cauza acestor mesaje, numai daca este necesar.

Urmatorul mesaj trimis de mine adresei a fost de inscriere la lista denumita e-commerce

ma abonez la e-commerce andrei@iatp.md de fapt, adresa e-mail aici (andrei@iatp.md) este optionala / secundara (adica, e-mail-ul trimis va fi subscribee-commerce), daca nu este inscris, serverul aboneaza adresa, de la care apoi provine necesarul. De asemenea n-ar trebui sa fie nici subiect al mesajului. Aceasta este o scurta lista a comenzilor percepute de Majordomo:

subscribe <list>

Va aboneaza la lista

unsubscribe <list>

Va elimina abonamentul din lista

which <address>

Aflati la care lista se refera <adresa> (la acest server)

who <list>

Aflati utilizatorul <listei>

info <list>

Cautati informatie generala introductorie conform <listei>

intro <list
Cauta masajul general introductiv expediat utilizatorului (de obicei contine informatie referitor lichidarea abonamentului, cine este detinat listei si alte lucruri)

lists

Contine listele deservite de serverul majordomo

end

Puteti avea mai multe comenzi intr-un mesaj transmise serverului Majordomo. Daca e-mail-ul dumneavoastra adaoga semnaturi, atunci pentru a stopa acest proces, este necesar doar inscrierea acestei comenzi.

Cea de-a doua adresa e-mail o veti folosi la expedierea si primirea mesajelor din partea altor persoane reprezentante a listei de corespondenta. Internet-ul contine Web sites care va pot ajuta la localizarea listelor de corespondenta. Iata doua din aceste Web sites:

Catalist: www.lsoft.com/lists/listref.html. Aceste site contine aproximativ 20.000 de liste de corespondenta. Pentru a gasi liste de corespondenta corespunzatoare interesului dumneavoastra puteti cerceta aceste situri.
Liszt:. Acest site contine aproximativ 90.000 de liste de corespondenta. De asemenea este posibila cercetarea lor.

Functionarea lui este asemanatoare cu cea a utilitarelor de cautare Yahoo, Excite si Hobot. Pentru a gasi o lista de corespondenta, tipariti cuvintele-cheie in cutia de cautare iar apoi efectuati clic de mouse pe comanda “go”. Asa utilitare de cautare ca Yahoo, Excite si Hotbot vor cerceta Internet-ul in intregime, avind drept ajutor cuvintele-cheie tiparite. Insa utilitarul de cautare Liszt va cerceta doar cele 90.000 liste de corespondenta disponibile, si nu Internet-ul in intregime. De asemenea, puteti localiza listele de corespondenta prin cercetarea directoria paginii Liszt Web. Acesta sectiune este similara sectiunii de directorie a Yahoo, Excite si Hotbot.

Acest articol a aparut pe situl www.iatp.md
Programul de Instruire si Acces la Internet (IATP)
Republica Moldova Sciusev 51 2012 Chisinau
Tel: 22 33 85, 22 50 98 Fax: 22 60 09
E-mail: iatp@iatp.md
URL: http://www.iatp.md

Nota
Drepul de autor pentru acest articol apartine in totalitate si in mod exclusiv autorului acestuia .

 


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE