Efecte speciale ( animatii,javascript,blink,scrolling marquees )
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINESS

WEBDESIGN
  PROIECTARE
    PLANIFICARE
      Scop
      Audienta
      Accesibilitate
      Continut
      COPYRIGHT
    < Efecte speciale >
      FEEDBACK
    MACHETARE
    PROGRAMARE
  PUBLICARE

  PROMOVARE
E-BOOKS
ARTICOLE
HARTA SIT


[ Sign my Guestbook] - [Read my Guestbook ]
[Guestbook by TheGuestBook.com]

Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

 

Trimite un email

Trafic counter

Efecte speciale

Multi webdesigneri folosesc diverse "efecte speciale" pentru a da o nota spectaculoasa paginilor pe care le-au realizat . Printre cele mai folosite se pot enumera :imagini animate , scrolling marques, texte blink, appleturi Java , Javascript , animatii shockwave, Flash, ActiveX, etc.

Scrolling marquees ( texte care defileaza )

    Desi la prima vedere par interesante , textele care defileaza dintr-o parte in alta a ecranului nu sunt recomandabile sa fie folosite in machetarea unei pagini web .
Un motiv ar fi faptul ca un astfel de text este greu de citit, indiferent de viteza pe care o setati pentru aceasta. Viteza de citire a unui text difera de la o persoana la alta si nu puteti obliga vizitatorii sa citeasca acel mesaj , chiar daca il considerati foarte important.
De asemenea , nu toate browserele accepta acest efect special si o parte dintre cei care intra în paginile respective vor primi un mesaj de eroare .

Daca doriti neaparat sa subliniati un anumit text si sa-l scoateti in evidenta puteti folosi urmatoarele caractere :

  • boldate
  • italice
  • subliniate
  • marite
Javascript

      Majoritatea celor care utilizeaza reteaua Internet, confunda limbajul de programare JAVA cu limbajul JavaScript. Acesta din urma este un limbaj mult mai simplu care permite definirea comportamentului unor elemente dintr-o pagina Web si dinamizarea acestora. Este un limbaj obiectual si multi-platforma , ceea ce inseamna ca acelasi cod este interpretat la fel , indiferent de platforma pe care ruleaza browserul .
Limbajul JavaScript permite si specificarea unor raspunsuri la diferite actiuni, cum ar fi deschiderea unei pagini, deplasarea mouse-ului într-o anumita zona a ecranului , afisarea unui mesaj dupa ce se da click pe un buton , etc.

Cu ajutorul limbajului JavaScript pot fi gestionate mai multe evenimente diferite. Cele mai importante sunt: click, change, focus, load, mouseover, select, submit si unload. Pentru a sesiza aceste evenimente, browserul trebuie sa ofere niste functii speciale (denumite handler-e) care sa indice momentul în care are loc respectivul eveniment. Handler-ele corespunzatoare evenimentelor prezentate anterior sunt : onMouseOver, onBlur, onSelect, onLoad, onFocus, onSubmit, onClick, onChange si onUnload.
JavaScript a fost dezvoltat de catre firma Netscape . Exista si o varianta Jscript dezvoltata de catre Microsoft .

In multe situri web apar de multe ori Javascripturi sau appleturi Java . Acestea ofera webdesignerilor posibilitatea furnizarii unor animatii complexe sau a unei interactivitati sporite in relatia cu vizitatorii ( inclusiv prin oferirea unor jocuri ) .
Folosirea abuziva a acestor elemente este insa riscanta deoarece nu toate browserele suporta Java sau Javascript . In plus , multe persoane au dezactivate aceste optiuni pentru a preveni problemele care pot apare in securitatea sistemului .Astfel , daca appletul Java este prea mare sau codul contine o eroare de programare , browserul poate sa se blocheze sau sa dea erori .
Trebuie tinut cont si de faptul ca toate aceste componente aditionale , vor fi incarcate in timp ce este accesata pagina web , ceea ce va duce implicit la cresterea timpului de incarcare a paginii .

Daca vreti sa aflati mai multe informatii despre celelalte efecte speciale, va invit sa cititi cartea "Proiectarea paginilor web".

Exemplu de sit web

    Deoarece am vrut ca acest sit web sa poata fi accesat, fara restrictii, indiferent de performantele calculatorului folosit sau de tipul browserului, am cautat sa nu folosesc "efecte speciale".
Am luat in calcul si cresterea timpului de incarcare al paginii web atunci cand se folosesc acestea.
In unele pagini am folosit imagini animate, care mi s-au parut sugestive. Am cautat insa ca dimenisunea fisierului sa fie minima.

Pagina anterioaraPagina urmatoare 


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE