Sistemul de navigare in pagina web
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINESS

WEBDESIGN
  PROIECTARE
    PLANIFICARE
    MACHETARE
      Stil
      Grafica
      Legaturi
   <  Navigare >
      Cadre ( FRAMES )
      Tabele
      Multimedia
    PROGRAMARE
  PUBLICARE
  PROMOVARE
E-BOOKS
ARTICOLE
HARTA SIT


Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

 

Trimite un email

Trafic counter

Navigare

     Internetul , prin chiar natura sa , permite saltul de la o pagina web la alta , printr-o simpla apasare de buton. Nu este un proces liniar , cum este de exemplu citirea unei carti .
Desi aceasta flexibilitate constituie un mare avantaj , realizarea unui sistem de navigare eficient nu este un lucru usor .

Un continut interesant si o navigare usoara reprezinta cele doua componente principale ale unui sit bine intocmit . Dar chiar si cel mai atractiv continut este nefolositor daca nu este pus in evidenta de un sistem de navigare clar si consistent .
Aceasta inseamna ca nu trebuie sa lasati cititorul sa pescuiasca dupa informatii. Trebuie sa-i oferiti tot sprijinul posibil , prin realizarea unui meniu de navigare bine structurat .

Meniul de navigare

Meniul este o reprezentare grafica sau de tip text a continutului si este adesea incorporat in tema generala a sitului .
Meniul principal trebuie sa furnizeze trimiteri rapide si directe la sectiunile si informatiile disponibile dintr-un sit web .
El va fi realizat intr-o forma practica si atractiva .

Locul obisnuit pentru plasarea meniului principal este in partea stanga a ecranului dar el mai poate fi plasat si in partea dreapta sau in partea superioara a paginii web. Sectiunile meniului vor fi denumite astfel incat sa ofere o descriere concisa si sugestiva a paginilor web care vor fi accesate.
Incercati sa folositi denumiri sugestive , ca de exmplu : Despre noi , Produsele noastre , Resurse utile.
Cateva dintre schemele de navigare cele mai des intalnite sunt urmatoarele :

  • legaturi text
  • harti grafice ( imagemaps )
  • butoane de navigare
  • meniuri tip lista derulanta ( generate cu Javascript , CGI )
  • pagini generate dinamic
  • harta sitului ( site map )

Mai multe informatii despre aceste scheme de navigare puteti citi in cartea "Proiectarea paginilor web "

Exemplu de sit web

Asa cum se poate observa, continutul acestui sit este structurat, pe orizontala, in sase categorii principale. Acestea sunt impartite, la randul lor pe nivele sau subcategorii ( maxim 5 ).
Deoarece am dorit ca fiecare vizitator sa poata naviga cu usurinta prin paginile acestui sit web si in acelasi timp sa poata gasi usor informatiile de care are nevoie, am cautat sa realizez un sistem de navigare cat mai eficient si logic. Pentru acest lucru am folosit in fiecare pagina nu mai putin decat patru scheme de navigare.

  1. In coloana din dreapta am realizat un meniu principal cu legaturi text. Acesta poate fi accesat de orice vizitator, indiferent de versiunea browserului pe care-l foloseste si chiar in conditiile dezactivarii optiunii de incarcare a imaginilor. In acest meniu am introdus atat legaturi catre paginile principale ale sitului cat si legaturi catre paginile aferente sectiunii respective. In acest mod, vizitatorul poate sa sara la paginile din sectiunea respectiva sau, daca nu-l intereseaza, sa citeasca pagina principala dintr-o alta sectiune a sitului.
  2. In partea de sus a paginii am inserat o harta grafica cu legaturi directe catre paginile principale ale fiecarei sectiuni a sitului.
  3. In partea de jos a fiecarei pagini am inserat doua simboluri de navigare ( sageti stanga / dreapta ). Dand clic pe aceste sageti se pot vizualiza paginile anterioare / urmatoare.
  4. Pentru ca vizitatorul sa nu mai fie nevoit sa deruleze in sus pagina, pentru a accesa meniul principal sau harta grafica am mai introdus, in finalul fiecarei pagini web, un meniu de navigare suplimentar. Acesta este alcatuit numai din legaturi text catre paginile principale ale sitului.

De multe ori , incepatorii si chiar netsurferii mai versati se pot incurca atunci cand folosesc un sistem de navigare mai complicat .
Din aceasta cauza, am realizat si o pagina web continand o harta a sitului. Pentru ca harta sa poata fi gasita usor am pus o legatura directa catre aceasta in fiecare meniu de navigare.
Aceasta harta este utila si atunci cand se doreste cautarea rapida a unei informatii sau a unui subiect , fara a fi nevoie sa se navigheze prin tot situl . Ea trebuie sa fie clara si logica si in acelasi timp sa afiseze corect structura sitului . Mai poate fi realizata sub forma de tabel , arbore de legaturi ,etc.

Cheia pentru o navigare usoara este o buna organizare. Cu cat situl va fi mai mare si mai complex , cu atat va fi mai dificila sarcina organizarii acestuia si realizarii unui sistem de navigare consistent .

 

Pagina anterioaraPagina urmatoare 


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE