Stilul unei pagini web
LOGO

Cum se poate incepe prima afacere pe Internet

Harta graficaHomeAfaceri onlineWebdesignCarti in format electronicArticoleHarta sitului

HOME
E-BUSINESS

WEBDESIGN
  PROIECTARE
    PLANIFICARE
    MACHETARE
    < Stil >
      Grafica
      Legaturi
      Navigare
      Cadre ( FRAMES )
      Tabele
      Multimedia
    PROGRAMARE
  PUBLICARE

  PROMOVARE
E-BOOKS
ARTICOLE
HARTA SIT


Subscrieti la lista de discutii
Prima afacere pe Internet

 

Trimite un email

Trafic counter

Stil

     Asa cum se poate usor observa , ziarele si revistele acorda o mare importanta stilului in care apar . Acesta trebuie sa fie unitar si usor de recunoscut , in comparatie cu alte publicatii similare .
La fel trebuie sa fie realizat si un sit web . Vizitatorii trebuie sa recunoasca fara dificultate un anumit stil , o anumita tusa pe care trebuie s-o imprimati paginilor web .Ceea ce inseamna ca va trebui sa gasiti o nota deosebita , un aranjament ingenios pentru aceste pagini . Ele trebuie sa se diferentieze net si chiar sa iasa in evidenta , in multimea siturilor web . Cu toate acestea , va trebui sa pastrati un stil unitar .

Folosirea unui design unitar mai are si un alt avantaj major : atunci cand vreti sa adaugati o noua pagina , formatul general il aveti deja si nu trebuie decat sa adaugati continutul . In acest caz , nu va trebui decat sa urmariti ca machetarea paginii sa se inscrie firesc in modul de prezentare general .
Acest lucru se poate realiza prin :

  • stilul de scriere
  • modul de aranjare in pagina
  • folosirea spatiilor goale

Stilul de scriere

Atunci cand analizati stilul de scriere pentru pagina web, trebuie sa tineti cont de faptul ca un text pe ecranul monitorului se va citi mai greoi si mai incet ( in medie cu 20% ) decat textul tiparit .

Stilul de scriere ( felul fonturilor , dimensiunea , culorile , etc. ) trebuie sa fie similar pentru toate paginile .In acest fel , cititorul se va familiariza mai usor cu paginile pe care le-ati creat .

Incercati sa nu folositi o varietate prea mare de fonturi pentru aceeasi pagina Fonturile uzuale sunt ARIAL si TIMES NEW ROMAN .
Mai puteti folosi si VERDANA sau COURIER , care dau o nota de modernitate paginilor web. Aceste fonturi sunt acceptate de toate browserele. Puteti sa folositi si fonturi mai " exotice " dar in acest caz riscati ca vizitatorii care nu au instalat fontul respectiv sa nu poata vizualiza paginile respective .

NU FOLOSITI TEXT IN CARE SA EXISTE NUMAI LITERE MARI.
ACEST TEXT SE CITESTE MULT MAI GREU SI IN PLUS , CITITORUL VA AVEA SENZATIA CA ESTE AGRESAT VIZUAL.

De asemenea , nu este recomandabila folosirea textelor care clipesc (blink text) si a textelor care defileaza ( scroling marques ).


  Pentru a da o nota deosebita continutului , puteti sa scrieti prima litera a unui paragraf cu un alt font , alta dimensiune si o alta culoare . Bineinteles ca acest lucru va va lua mai mult timp , dar rezultatele vor fi deosebite .


Se poate incerca si folosirea unei culori atractive pentru text , dar in acest caz trebuie sa va asigurati ca exista un contrast suficient de mare intre aceasta culoare si culoarea fundalului .In caz contrar , lizibilitatea va fi mult mai scazuta iar cititorii vor obosi curand si in consecinta vor renunta sa mai navigheze prin paginile sitului.

Daca vreti sa aflati si alte informatii despre modul de aranjare in pagina, folosirea spatiilor goale, etc. va invit sa cititi cartea "Proiectarea paginilor web".

Exemplu de sit web

Am cautat sa folosesc un stil unitar si aceeasi schema de aranjare pentru toate paginile. Pentru a obtine acest lucru am folosit un sablon pe care l-am realizat in Dreamweaver. Mai intai am stabilit care sunt elementele care trebuie sa se regaseasca in fiecare pagina. In acest caz, ele sunt: logo, cautarea in pagina, guestbook, lista de discutii, contoarele de trafic .
Dupa ce am realizat macheta sablonului (folosind tabele) am inserat aceste elemente. Folosind acest sablon am realizat apoi foarte usor noi pagini in care a trebuit numai sa scriu continutul.

Pentru ca vizitatorii sa nu fie derutati am pastrat acelasi loc in pagina pentru meniul si simbolurile folosite pentru navigare ( sagetile stanga si dreapta ).
Informatiile cele mai importante le-am pus la inceput si apoi le-am dezvoltat si am cautat sa le exemplific.

Pagina web nu trebuie sa arate ca un bloc masiv de text . Am impartit continutul in bucati mai mici , numite paragrafe . Fiecare paragraf contine una sau mai multe propozitii si este separat de celelalte paragrafe sau de titlu prin spatii goale . In acest mod , textul se poate citi mult mai usor si fara a obosi ochii .

    

 

Pagina anterioaraPagina urmatoare 


I HOME I EBUSINESS I WEBDESIGN I EBOOKS I ARTICOLE I HARTA SIT I

COPYRIGHT © 2001 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE